Naturglede og friluftsfag!

Student på tur i fjellet (foto: Jannecke Lønne Christiansen)

Nansenskolen har siden 70-tallet hatt fokus på forholdet mellom naturen og mennesket. Nå har vi fått et nytt Friluftsfag som gjør dette på en ny måte! Frøydis Helene Frøsaker er lærer i faget.

– Hva er ditt forhold til det å være på tur i naturen?
– Jeg lærte å få et nært forhold til naturen gjennom mine besteforeldre, og spesielt min morfar, som var ivrig hobbybotaniker og opptatt av å leve enkelt, sier Frøydis.

– Gjennom barndommen tilbrakte jeg somrene på en sæter i Grimsdalen ved Rondane, og vi hadde også en hytte ved et vann i skogen ikke langt fra Gjøvik der jeg vokste opp.

– Jeg tror at dette påvirket meg uten at jeg reflekterte over det den gang, fortsetter hun. – I tenårene dro jeg heller på turer med venner enn på fest, vi overnattet i telt og var både i skogen og i fjellet.

– Som voksen har jeg kjent det å gå på tur i naturen som en måte å nullstille seg på, ta en pause fra samfunnet ellers, om så bare for en time eller to. Jeg tar aldri med mobiltelefonen. Da vil jeg miste opplevelsen av nærvær som jeg synes er viktig når jeg er i naturen.

Frøydis er billedkunstner av yrke, og bruker naturen i sin egen kunst.
– Jeg bruker naturen både direkte og indirekte, i tegninger, foto og installasjon, forteller Frøydis.

– Motivene er hentet fra skogen, både i tegningene og fotografiene. Jeg synes det er interessant å utforske hvordan vi påvirker naturen og hvordan den påvirker oss.

– Hva er det viktigste du ønsker å oppnå med det nye faget?

– Jeg ønsker å få elevene til å kjenne et nærvær og en oppmerksomhet det er vanskelig å oppleve ved å kun snakke om naturen, sier Frøydis. – Man må være i den for å forstå naturens virkelige egenverdi.

– Å utforske naturen, kjenne på vekslende vær og årstider, oppdage et enormt mangfold er viktig for å kunne glede seg over hva naturen har i seg. Samtidig oppdager hva man har i seg selv, man er i bevegelse, man utfordres både fysisk og mentalt. Det gir mestring, og overskudd til å møte livets utfordringer ellers, avslutter Frøydis.

(Heidrun Sørlie Røhr, 18/6-2020)