Skip to content
Nansenskolen
  • Linjer
  • Kurs
  • Om skolen
  • Kontakt
Søk nå

Forsiden / Linjer / Internasjonal politikk – Kina og Georgia

Internasjonal politikk – Kina og Georgia

Vil du vite mer om verden? Forholdet mellom øst og vest, Kina, Korea, Russland, Ukraina og Balkan? Midtøsten, Georgia og Armenia? På denne linjen vil du lære om internasjonale relasjoner og om fredsarbeid. Det blir reise til Kina og Georgia!

Ønsker du å forstå mer av vår komplekse verden? Her vil du møte lærere som er oppdatert og engasjert i internasjonale forhold, og som arbeider for fredelig konfliktløsning. Nansenskolen har alltid vært opptatt av de store spørsmålene, og linjen Internasjonal politikk styrker denne tradisjonen. Linjen passer både for deg som har et stort engasjement – og for deg som ønsker å få det!

Gruppearbeid med tre studenter

Linjefag

Vi har særlig fokus på Kina, Japan og Korea og disse landenes rolle i verdenspolitikken. Konflikten mellom USA og Kina ulmer, og nå er den internasjonale situasjonen ytterligere forverret av krig i Ukraina og Midtøsten. Vårt andre hovedfokus er den russiske interessesfæren, inkludert Georgia og Kaukasus.

Nansenskolen har et sterkt internasjonalt kontaktnett som trekkes inn. Vi arbeider for fredelig konfliktløsning, og skaper møtepunkter hvor det kan knyttes bånd mellom øst og vest. Du lærer både om hva som skjer i internasjonal politikk nå, men også om de historiske årsakene til konfliktene, – og mulige løsninger.

Under Jugoslavia-krigene på 1990-tallet startet Nansenskolen et fredsprosjekt på Vest-Balkan, der en rekke Nansen dialogsentre ble opprettet for å drive fredsarbeid. På linjen får du lære om dette imponerende arbeidet, og du får møte folk som jobber daglig med freds- og dialogarbeid ved Nansen Fredssenter, som holder til på Nansenskolen.

Som student på Internasjonal Politikk får du være med å organisere temauken «Understanding Asia» og sommerskolen NEWDAY, hvor europeiske studenter på Nansenskolen møter studenter fra Kina, Japan og Sør-Korea. Ønsker du å bli mer oppdatert på internasjonale spørsmål, eller vurderer å studere internasjonale spørsmål senere? Eller kanskje du ser for deg en fremtid innen diplomati eller internasjonalt arbeid? Da er dette linjen for deg.

Hvordan er det å gå på linjen Filosofi og politikk?

Møt studentene:

  • Møt Nora: «Får historisk bakgrunn for internasjonal politikk»
  • Møt Philip: «Et bredere perspektiv på verden»
  • Møt Ingvild: «Etter et år på Internasjonal Politikk var det lettere å velge»
  • Møt Adrian og Mathea: «Vi får snakke om de store utenrikspolitiske sakene mens det skjer»
Fellesundervisning

Alle linjene har fellesundervisning tre formiddager pr. uke. Disse er:

Internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk
Her får du møte gjesteforelesere med internasjonal erfaring og kompetanse, fra forskning, diplomati, humanitært arbeid og fredsarbeid.

Filosofihistorie
Her lærer du om filosofihistorien fra antikken og frem til i dag.

Kunsthistorie
Her blir du kjent med de ulike epokene i kunsthistorien, fra det gamle Egypt til moderne kunstformer.

Lørdagsundervisning
Alle folkehøgskoler har lørdagsundervisning på formiddagen. I disse timene har vi som regel et litt mer praktisk faginnhold, og målet er å ha det hyggelig sammen.

Valgfag

Valgfag velger du i tillegg til linjeundervisning og fellesundervisning. Det er ingen fast grense for antall valgfag, men de velges ut fra interesse og kapasitet.

Mennesket og planeten
I dette faget ser vi på sammenhengen mellom økonomi, økologi og samfunn. Vi diskuterer det økonomiske systemets forutsetninger, sett i lys av klimakrisen og miljøproblemene verden står overfor.

Grønne grep
Dette er et praktisk rettet miljøfag. Her får du lære mer om hvordan kan bidra til et mer bærekraftig verden i ditt eget liv, og vil få innføring i blant annet gjenbruk og redesign.

Fred, dialog og solidaritet
I valgfaget får du en innføring i hvordan man kan arbeide aktivt med dialog og fredsarbeid. Lærerne i faget er ansatt ved Nansen fredssenter, som har lang erfaring med fredsundervisning.

Drama og teater
Valgfaget gir deltakerne en praktisk og kreativ innføring i teater og scenisk uttrykk, gjennom dramaøvelser og tekstlesing. Vi tar for oss stykker av Shakespeare, Ibsen, Fosse, Becket og Ionesco.

Litteraturhistorie
Dette valgfaget vil ta deg gjennom store verk i litteraturhistorien. Sammen leser vi utdrag og diskuterer verkenes forhold til tiden de ble skrevet i. Flere lærere vil bidra til faget.

Tolkiens litteratur
Her dykker vi ned i JRR Tolkiens skjønnlitterære og faglige tekster, og blir kjent med forfatterens liv og virke. Vi diskuterer forfatterskapets betydning i litteraturhistorien og vår tid.

Sjakk
Dette faget inneholder både teori og aktivt sjakkspill. Faglærer Askild Bryn er selv en dyktig sjakkspiller, som har dekket sjakkmesterskap for NRK og spiller i Vålerenga sjakklubb.

Billedkunst
Her får du bli kjent med grunnleggende teknikker og stilarter innen kunst. Vi lærer å male med akryl og akvarell, øver oss på tegning, trykketeknikker og tredimensjonale arbeider.

Hvem passer linjen for?

For deg som vil vite mer om verden og ønsker å lære mer om internasjonale forhold, krig og fred.

Dette vil du lære

  • Om konflikter og konfliktløsning i ulike deler av verden.
  • Om globaliseringen og dens nasjonale og internasjonale konsekvenser.
  • Om forholdet vest–øst, med særlig fokus på relasjonene med Kina, Japan og Korea.
  • Om forholdene i Kaukasus, med særlig fokus på Georgia.
  • Om internasjonal politisk teori.
  • Om dialog som metode i konfliktløsning og fredsarbeid.
Om skolen

Nansenskolen har siden 1938 vært en viktig arena for refleksjon og debatt, med en særegen rolle i norsk offentlighet. Skolebygningen ligger i et rolig og ærverdig villastrøk nær sentrum av Lillehammer, ca. 2,5 timer nord for Oslo. Hovedbygningen er en vakker murvilla fra 1918 med to store tilbygg, der det er  undervisningsrom, atelier, matsal og bibliotek. Fra hagen har du vakker utsikt over Mjøsa og Lågendeltaet.

Les mer om skolen

Mat og boforhold

Hvor bor du?
Skolen har eget internat der studentene bor, som ligger ved alleen ned mot skolebygningen. Alle rom har utsikt mot hagen eller mot gårdsplassen. Det er både dobbeltrom og enkeltrom.

Se bilder fra internatet

Les mer om internatet

Mat
Studentene spiser alle måltider på skolen, og kjøkkenet får mye ros fra studentene for både god og næringsrik mat! Her får du både både vegetar- og veganmat i tillegg til fisk og kjøtt, uten å betale noe ekstra. Vi er også Fairtrade-sertifisert.

Les mer om kjøkkenet

Studietur

Vi reiser til Kina og Georgia i vårsemesteret! Lær mer om forholdet mellom øst og vest.

Les mer om studieturer

Studentkafeen (foto: Signe Luksengard)
Gruppearbeid (foto: Signe Luksengard)
Linjelærer Unn Irene Aasdalen i Nansenskolens hage (foto: Heidrun Sørlie Røhr)
Internasjonal politikk-linjen holder til på Wyller-rommet (foto: Signe Luksengard)
Peisestua (foto: Signe Luksengard)
I klasserommet (foto: Signe Luksengard)
Forskerne Geir Helgesen og Chunrong Liu er faste samarbeidspartnere om seminaret "Understanding Asia" som holdes hver vinter (foto: Heidrun Sørlie Røhr)
Lærer Unn Irene Aasdalen med kursdeltakere (foto: Heidrun Sørlie Røhr)
Pause (foto: Anne Valeur)
Lærere i dialog (foto: HS Røhr)
NEWDAY 2019 - Discussion group (photo: HS Røhr)
NEWDAY - Break time (foto: HS Røhr)

Linjelærer

Loading...
Unn Irene Aasdalen
Unn Irene Aasdalen

Lærer i internasjonal politikk og kunsthistorie

Unn Irene Aasdalen underviser på linjen Internasjonal politikk, og har fellesundervisning i sikkerhetspolitikk og kunsthistorie. Hennes faglige fokus er særlig på relasjonen mellom Kina, Japan og Korea, og landenes rolle i verdenspolitikken. Hun er utdannet filosof med Ph.D. i italiensk renessansefilosofi, og har skrevet bok om kjærlighetsteori. Hun var rektor ved Nansenskolen fra 2013-2021. Har vært redaktør for tidsskriftene Press og Kontrast, journalist i Dagbladet, Ny Tid og Friheten, og kulturredaktør i Arbeiderbladet. Hun inviterer gjerne til strikkekafé eller lesekafé på kveldene, ofte i følge med hunden Tea.

Epost: Send e-post
Telefon: 405 21 364
Steinar Bryn

Lærer i internasjonal politikk

Steinar Bryn er lærer på linjen Internasjonal politikk og i fellesundervisning i internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk. Han har en Ph.D. i "Cultural Studies" fra USA, der hans hans faglige fokus har vært kulturell forståelse mellom Norge og USA. Han har lang erfaring fra freds- og dialogarbeid, særlig på Vest-Balkan. Han er flere ganger nominert til Nobels fredspris for sin innsats. Han er en anerkjent foredragsholder, både i Norge, i USA og Europa, og har et æresdoktorat fra Concordia College i Minnesota.

Epost: Send e-post
Telefon: 951 74 821

Praktisk info

Oppstartsdato: 24.08.2025
Avsluttes: 08.05.2026

Årsplan og praktisk info

Hva koster det?

Pris: Fra kr 147 000
Lånekassen dekker: Kr 137 370

Les mer om finansiering

«Hyggelige folk og masse kjærlighet.»
Sigrid MoltumyrStudent 2020/2021
Sigrid Moltumyr
 «Så begynte jeg på skrivekunstlinje på Nansenskolen. Det ble et vendepunkt for meg.»
Kjersti Annesdatter Skomsvold Forfatter, student 2007/2008
Kjersti Annesdatter Skomsvold
«Alltid en mulighet til å utfordre meningene dine og få utløp for tankene dine.»
Sivert MortensenStudent og studentrådsleder 2019/2020
Sivert Mortensen
"Det beste for meg i Norge så langt."
Fatemeh EkhtesariStudent 2019/2020
Fatemeh Ekhtesari
«Jeg fikk lov til å spise frokost med selveste filosofiprofessor Arne Næss og diskutere Spinoza over knekkebrødet.»
Eivind FalkInstituttleder Norsk håndverksinstitutt, student 1986/1987
Eivind Falk
«Hjertevarmt.»
Vilja Antonsen Student 2019/2020
Vilja Antonsen
«På Nansenskolen lærte jeg ikke bare om å skrive, jeg lærte om det å bli et menneske.»
Martin IngebrigtsenForfatter og oversetter, student 2004/2005
Martin Ingebrigtsen
«Toleranse og tålmodighet.»
Kristina PanticStudent 2019/2020
Kristina Pantic
«Alle har et hjemsted – jeg har to. Bodø hvor jeg vokste opp og Lillehammer med Nansenskolen – det var der jeg ble dannet som menneske.»
Kurt Johan Lyngved Student 1977/1978 og 2017/2018
Kurt Johan Lyngved
"God stemning, 10/10!"
Pavel Karevold GrønhaugStudent 2019/2020
Pavel Karevold Grønhaug

Vil du oppleve en annerledes folkehøgskole?

Søk nå

Tel: +47 61 26 54 00
E-post: administrasjon@nansenskolen.no

Nansenskolen
Bjørnstjerne Bjørnsonsgate 2
2609 Lillehammer

Kontonummer: 9050.05.64376
Organisasjonsnummer: NO 971 534 702

Fakturaadresse:
971534702@faktura.poweroffice.net

© All rights reserved. Made by Anew
  • Hjem
  • Linjer
  • Kurs
  • Om skolen
  • Aktuelt
  • Kontakt

Informasjonskapsler
Personvern
Nettstedskart

Facebook Instagram
© All rights reserved. Made by Anew
Nansenskolen

English

Søk nå
Main Menu
  • Linjer
    • Filosofi og politikk
    • Litteratur og idéhistorie
    • Internasjonal politikk – Kina og Georgia
    • Skrivekunst
    • Visuell kunst
  • Kurs
  • Om Nansenskolen
    • Historie
    • Mat og boforhold
    • Studieturer
    • Pris og søknad
    • Bildegalleri
    • Utleie
    • Ledige stillinger
    • Årsplan og praktisk info
    • FAQ – vanlige spørsmål
  • Aktuelt
  • Kontakt
SØK NÅ

Linjer

  • Se alle linjer
  • Filosofi og politikk
  • Litteratur og idéhistorie
  • Internasjonal politikk – Kina og Georgia
  • Skrivekunst
  • Visuell kunst
  • Se alle linjer
  • Filosofi og politikk
  • Litteratur og idéhistorie
  • Internasjonal politikk – Kina og Georgia
  • Skrivekunst
  • Visuell kunst

Kurs

  • Kursoversikt
  • Kursoversikt

Om skolen

  • Om Nansenskolen
  • Historie
  • Mat og boforhold
  • Studieturer
  • Pris og søknad
  • Bildegalleri
  • Aktuelt
  • Utleie
  • Ledige stillinger
  • Årsplan og praktisk info
  • FAQ – vanlige spørsmål
  • Om Nansenskolen
  • Historie
  • Mat og boforhold
  • Studieturer
  • Pris og søknad
  • Bildegalleri
  • Aktuelt
  • Utleie
  • Ledige stillinger
  • Årsplan og praktisk info
  • FAQ – vanlige spørsmål

Kontakt

Nansenskolen
Bjørnstjerne Bjørnsonsgate 2
2609 Lillehammer
Tel: +47 61 26 54 00
Send e-post

 

Ansatte

Kontaktskjema