Internasjonal politikk – Kina og Georgia
Ønsker du å forstå mer av vår komplekse verden? Her vil du møte lærere som er oppdatert og engasjert i internasjonale forhold, og som arbeider for fredelig konfliktløsning. Nansenskolen har alltid vært opptatt av de store spørsmålene, og linjen Internasjonal politikk styrker denne tradisjonen. Linjen passer både for deg som har et stort engasjement – og for deg som ønsker å få det!
Linjefag
Vi har særlig fokus på Kina, Japan og Korea og disse landenes rolle i verdenspolitikken. Konflikten mellom USA og Kina ulmer, og nå er den internasjonale situasjonen ytterligere forverret av krig i Ukraina og Midtøsten. Vårt andre hovedfokus er den russiske interessesfæren, inkludert Georgia og Kaukasus.
Nansenskolen har et sterkt internasjonalt kontaktnett som trekkes inn. Vi arbeider for fredelig konfliktløsning, og skaper møtepunkter hvor det kan knyttes bånd mellom øst og vest. Du lærer både om hva som skjer i internasjonal politikk nå, men også om de historiske årsakene til konfliktene, – og mulige løsninger.
Under Jugoslavia-krigene på 1990-tallet startet Nansenskolen et fredsprosjekt på Vest-Balkan, der en rekke Nansen dialogsentre ble opprettet for å drive fredsarbeid. På linjen får du lære om dette imponerende arbeidet, og du får møte folk som jobber daglig med freds- og dialogarbeid ved Nansen Fredssenter, som holder til på Nansenskolen.
Som student på Internasjonal Politikk får du være med å organisere temauken «Understanding Asia» og sommerskolen NEWDAY, hvor europeiske studenter på Nansenskolen møter studenter fra Kina, Japan og Sør-Korea. Ønsker du å bli mer oppdatert på internasjonale spørsmål, eller vurderer å studere internasjonale spørsmål senere? Eller kanskje du ser for deg en fremtid innen diplomati eller internasjonalt arbeid? Da er dette linjen for deg.
Hvordan er det å gå på linjen Filosofi og politikk?
Les intervjuer med studentene:
Alle linjene har fellesundervisning tre formiddager pr. uke. Disse er:
Internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk
Her får du møte gjesteforelesere med internasjonal erfaring og kompetanse, fra forskning, diplomati, humanitært arbeid og fredsarbeid.
Filosofihistorie
Her lærer du om filosofihistorien fra antikken og frem til i dag.
Kunsthistorie
Her blir du kjent med de ulike epokene i kunsthistorien, fra det gamle Egypt til moderne kunstformer.
Lørdagsundervisning
Alle folkehøgskoler har lørdagsundervisning på formiddagen. I disse timene har vi som regel et litt mer praktisk faginnhold, og målet er å ha det hyggelig sammen.
Valgfag velger du i tillegg til linjeundervisning og fellesundervisning. Det er ingen fast grense for antall valgfag, men de velges ut fra interesse og kapasitet.
Mennesket og planeten
I dette faget ser vi på sammenhengen mellom økonomi, økologi og samfunn. Vi diskuterer det økonomiske systemets forutsetninger, sett i lys av klimakrisen og miljøproblemene verden står overfor.
Grønne grep
Dette er et praktisk rettet miljøfag. Her får du lære mer om hvordan kan bidra til et mer bærekraftig verden i ditt eget liv, og vil få innføring i blant annet gjenbruk og redesign.
Fred, dialog og solidaritet
I valgfaget får du en innføring i hvordan man kan arbeide aktivt med dialog og fredsarbeid. Lærerne i faget er ansatt ved Nansen fredssenter, som har lang erfaring med fredsundervisning.
Shakespeares skuespill
Her får du lese noen av Shakespeares skuespill i kronologisk rekkefølge. Vi leser stykkene høyt, og snakker om hva de betyr, både da og nå.
Litteraturhistorie
Dette valgfaget vil ta deg gjennom store verk i litteraturhistorien. Sammen leser vi utdrag og diskuterer verkenes forhold til tiden de ble skrevet i. Flere lærere vil bidra til faget.
Tolkiens litteratur
Her dykker vi ned i JRR Tolkiens skjønnlitterære og faglige tekster, og blir kjent med forfatterens liv og virke. Vi diskuterer forfatterskapets betydning i litteraturhistorien og vår tid.
Sjakk
Dette faget inneholder både teori og aktivt sjakkspill. Faglærer Askild Bryn er selv en dyktig sjakkspiller, som har dekket sjakkmesterskap for NRK og spiller i Vålerenga sjakklubb.
Billedkunst
Her får du bli kjent med grunnleggende teknikker og stilarter innen kunst. Vi lærer å male med akryl og akvarell, øver oss på tegning, trykketeknikker og tredimensjonale arbeider.
Redesign
I pakt med den nødvendige overgangen til mer bærekraftige løsninger for hvordan man kan skape nye ting av brukte klær og stoffer, tilbyr vi et valgfag i redesign.
For deg som vil vite mer om verden og ønsker å lære mer om internasjonale forhold, krig og fred.
Dette vil du lære
- Om konflikter og konfliktløsning i ulike deler av verden.
- Om globaliseringen og dens nasjonale og internasjonale konsekvenser.
- Om forholdet vest–øst, med særlig fokus på relasjonene med Kina, Japan og Korea.
- Om forholdene i Kaukasus, med særlig fokus på Georgia.
- Om internasjonal politisk teori.
- Om dialog som metode i konfliktløsning og fredsarbeid.
Nansenskolen har siden 1938 vært en viktig arena for refleksjon og debatt, med en særegen rolle i norsk offentlighet. Skolebygningen ligger i et rolig og ærverdig villastrøk nær sentrum av Lillehammer, ca. 2,5 timer nord for Oslo. Hovedbygningen er en vakker murvilla fra 1918 med to store tilbygg, der det er undervisningsrom, atelier, matsal og bibliotek. Fra hagen har du vakker utsikt over Mjøsa og Lågendeltaet.
Hvor bor du?
Skolen har eget internat der studentene bor, som ligger ved alleen ned mot skolebygningen. Alle rom har utsikt mot hagen eller mot gårdsplassen. Det er både dobbeltrom og enkeltrom.
Mat
Studentene spiser alle måltider på skolen, og kjøkkenet får mye ros fra studentene for både god og næringsrik mat! Her får du både både vegetar- og veganmat i tillegg til fisk og kjøtt, uten å betale noe ekstra. Vi er også Fairtrade-sertifisert.
Vi reiser til Kina og Georgia i vårsemesteret! Lær mer om forholdet mellom øst og vest.