Internasjonal politikk
Nansenskolen har alltid vært engasjert i de store spørsmålene, og den nye linja Internasjonal politikk styrker denne tradisjonen. Her vil du møte lærere som arbeider for fredelig konfliktløsning og som er opptatt av internasjonale relasjoner. Linja vil passe for deg som har et stort engasjement – eller som ønsker å få det! Du vil få innsikt i noen av de viktigste spørsmålene i verden i dag.

Linjefag
Skolens rektor, Unn Irene Aasdalen, har de siste årene satt fokus på Nordøst-Asia. Kina, Japan og Korea, som er viktige aktører på den verdenspolitiske scene. Den konfliktfylte relasjonen mellom USA og Kina påvirker resten av verden, og det er avgjørende å skape møtepunkter hvor det kan knyttes bånd mellom øst og vest. Linja får besøk av svært dyktige gjestelærere fra Universitetet i London og Fudan-universitetet i Shanghai. Som student på linja får du være med å organisere en sikkerhetspolitisk konferanse og dialogsommerskolen NEWDAY, med fokus på Nordøst-Asia.
Under Jugoslavia-krigene på 1990-tallet startet Nansenskolen et fredsprosjekt på Vest-Balkan, der en rekke Nansen dialogsentre ble opprettet for å drive fredsarbeid. Steinar Bryn er nominert til Nobels fredspris flere ganger for dette arbeidet. Han er en av de faste lærerne.
Alle linjene har fellesundervisning tre formiddager pr. uke. Disse er:
Internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk
Her får du møte gjesteforelesere med internasjonal erfaring og kompetanse, fra forskning, diplomati, humanitært arbeid og fredsarbeid.
Filosofihistorie
Her lærer du om filosofihistorien fra antikken og frem til i dag.
Kunsthistorie
Her blir du kjent med de ulike epokene i kunsthistorien, fra det gamle Egypt til moderne kunstformer.
Valgfag velger du i tillegg til linjeundervisning og fellesundervisning. Det er ingen fast grense for antall valgfag, men de velges ut fra interesse og kapasitet.
Tekst og bilde
Faget utforsker ulike måter å kombinere tekst og bilde på, både med tradisjonelle og moderne teknikker. Faglærerne er billedkunstnere som jobber på Nansenskolen.
Friluftsfag
I dette valgfaget vil vi gå ut i naturen på små ekspedisjoner og turer. Vi vil lære oss å være i naturen, oppleve mangfold og egen mestring. Vi lærer oss å kjenne på naturens egenverdi.
Kor
I koret får du lære om stemmebruk, sangteknikk og det å synge flerstemt. Vi jobber med repertoar fra ulike epoker i musikkhistorien. Koret opptrer på flere arrangement på skolen, blant annet Åpen dag.
Russisk språk
Vi lærer alfabetet og å uttale de grunnleggende lydene, og får en innføring i skriftlig og muntlig språkbruk. Målet er å mestre hverdagslige situasjoner på russisk, og kunne skrive korte tekster.
Nansenmix
Faget inviterer både lærere og praktisk personale på skolen til å dele både engasjement og kunnskaper om ulike ting. Dette er et lavterskelfag der det viktigste er å ha det hyggelig sammen!
Sjakk
Dette faget inneholder både teori og aktivt sjakkspill. Faglærer Askild Bryn spiller selv sjakk, og har også dekket sjakkmesterskap for NRK.
Tegning
Dette er et intensivkurs i tegning, der du får prøve å bruke blyant, kritt, tusj og kull. Vi prøver ut ulike metoder for å uttrykke oss og bruke blikket.
Retorikk
Dette er et intensivkurs om talekunst. Vi tar for oss den retoriske tradisjonen, fra antikken og frem til i dag. Det vil bli lagt særlig vekt på å analysere politisk retorikk og kommunikasjon.
For deg som vil vite mer om verden og ønsker å lære mer om internasjonale forhold, krig og fred.
Dette vil du lære
- Om globaliseringen og dens nasjonale og internasjonale konsekvenser.
- Om forholdet vest–øst, med særlig fokus på relasjonene med Kina, Japan og Korea.
- Om teorier som tradisjonelt belyser internasjonal politikk – og helt nye synsvinkler.
- Om konflikter og konfliktløsning i ulike deler av verden.
- Om hvordan du kan forberede deg til praktisk internasjonalt arbeid, konfliktløsning og fredsarbeid.
Nansenskolen har siden 1938 vært en viktig arena for refleksjon og debatt, med en særegen rolle i norsk offentlighet. Skolebygningen ligger i et rolig og ærverdig villastrøk nær sentrum av Lillehammer, ca. 2,5 timer nord for Oslo. Hovedbygningen er en vakker murvilla fra 1918 med to store tilbygg, der det er undervisningsrom, atelier, matsal og bibliotek. Fra hagen har du vakker utsikt over Mjøsa og Lågendeltaet.
Hvor bor du?
Skolen har eget internat der studentene bor, som ligger ved alleen ned mot skolebygningen. Alle rom har utsikt mot hagen eller mot gårdsplassen. Det er både dobbeltrom og enkeltrom.
Mat
Studentene spiser alle måltider på skolen, og kjøkkenet får mye ros fra studentene for både god og næringsrik mat! Her får du både både vegetar- og veganmat i tillegg til fisk og kjøtt, uten å betale noe ekstra. Vi er også Fairtrade-sertifisert.
Alle linjer vil få tilbud om å reise på en studietur i vårsemesteret, med en faglig profil som er tilpasset linjen. De siste årene har reisen gått til enten Athen eller Berlin. Tidligere reiser har gått til Oxford, København, Moskva, Balkan og Vest-Afrika.

Linjelærer

Rektor. Lærer i internasjonal politikk, filosofi og kunsthistorie
Rektor er administrativ og pedagogisk leder. Unn Irene Aasdalen underviser i kunsthistorie, internasjonal politikk, litteratur og filosofi. Hun har skrevet bok om kjærlighetsteori, og har tidligere vært redaktør for tidsskriftene Press og Kontrast, journalist i Dagbladet, Ny Tid og Friheten, og kulturredaktør i Arbeiderbladet. Hun er utdannet filosof med PhD i italiensk renessansefilosofi.

Lærer i Internasjonal politikk
Steinar Bryn er lærer i fellesundervisningen, i internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk. Han har lang erfaring fra freds- og dialogarbeid, særlig på Vest-Balkan, og er flere ganger nominert til Nobels fredspris for sin innsats.

Lærer i filosofi og politikk
Joakim Hammerlin er filosof og underviser i politisk tenkning, økologi og miljø. Han er spesielt engasjert i utviklingen og ivaretakelse av den liberale rettsstaten. Joakim har utgitt flere bøker om rettsstat, demokrati og terrorisme. For øvrig inviterer han studentene til ballspill en gang i uka.

Inspektør. Lærer i internasjonal politikk og identitet
Inspektøren er rektors stedfortreder og har ansvar for planlegging og koordinering av det faglige programmet. Signe Therese Strøm er særlig engashert i identitet og kulturformidling i flerkulturelle sammenhenger, og i konflikten mellom miljøvern og lokalbefolkning i Afrika. Hun er utdannet antropolog med PhD fra Italia.

Lærer i litteratur, kor og internasjonal politikk
Heidrun Sørlie Røhr underviser i litterære og politiske emner, og er dirigent for skolekoret. Hun er utdannet statsviter med Sør-Afrika som spesialområde, og jobbet mange år med fredsarbeid på Balkan, og har undervist Internasjonale studier på Høgskolen i Lillehammer. Hun er webredaktør, og har også andre informasjonsoppgaver.









