Sammendrag
Søkningen til filosofi på universitetene øker. Dette synes lærere og studenter ved linjen "Filosofi og politikk" på Nansenskolen er interessant.
I januar publiserte NRK en artikkel som hevder at samfunnsutviklingen de siste årene har gjort at unge mennesker er mer filosofisk engasjert enn tidligere, og søkningen til universitetets filosofistudier har økt.
– Dette synes vi er veldig interessant, sier Joakim Hammerlin, lærer på linjen Filosofi og politikk. – På Nansenskolen har filosofihistorie alltid vært en del av fellesundervisningen, og det er et kjernefag i vår virksomhet.
– Hvorfor bør man lære om filosofi?
– Det er veldig mange gode grunner til å lese filosofi, men for å begrense meg til den viktigste: Filosofi er ikke egentlig et fag, det er snarere en metode. Du lærer deg å bruke ulike tankeverktøy for å forstå verden bedre.
– Når du har fått deg en velfylt filosofisk verktøykasse kan du bruke den til å skru fra hverandre det meste her i verden. Og du kan sette det sammen igjen på nye måter. Derfor er filosofi egentlig et ekstremt anvendelig fag. Det er ikke for ingenting at undersøkelser viser at de som har filosofi i graden sin også scorer bedre i andre fag de tar. Hele den akademiske tradisjonen starter jo med filosofien!
– Hvorfor tror du det er så stor interesse for filosofi i dag?
– At filosofistudiene har søknadsvekst tror jeg handler om at vi lever i en mer urolig tid der vi trekkes mot livets grunnleggende spørsmål. Som mennesker har vi behov for å gjøre verden til et begripbart og meningsfullt sted. Det ligger i kjernen av hva vi er som vesener.
– Hva er det beste med å lære om filosofi her på Nansenskolen?
– For et fag som filosofi gir Nansenskolen unike muligheter. Det skyldes at man er såpass mye i kontakt med studentene også utenfor undervisningen. De beste filosofiske samtalene foregår jo ofte i peisestua eller i matsalen!
Emily Hayes og Dennis Cleophas er to av studentene på linjen «Filosofi og politikk» dette året. De endte opp på Nansenskolen av ulike årsaker.
Emily sto mellom flere linjer, men valgte FP fordi en grunnleggende innføring i filosofi gir et godt fundament å bygge videre på.
– Jeg var litt usikker i starten fordi jeg ikke hadde så mye kunnskap om filosofi fra før, men nå føler at jeg stoler mer på mine egne tanker og refleksjoner. Jeg synes det er veldig befriende og godt å følge interessene mine og ikke ha et press om prestasjon som står i veien for genuin interesse.
Dennis vurderte å gå rett på filosofi på universitetet, men ønsket å utvikle evnene sine mer før han for alvor går inn i filosofiens verden.
– Jeg syntes det var skummelt å skulle gå rett på et treårsstudie, men ville ikke slippe det akademiske helt. Jeg ønsket å bruke tiden min best mulig, og være ansvarlig for egen læring. Og filosofien handler om mennesket, om meningen med livet og om kjernen i det å være menneske. Det angår både meg og andre.
– Hva har vært det beste med å gå på Nansenskolen?
– Mitt første møte med Nansenskolen var sterkt, sier Emily. – Her møtte jeg andre som hadde både engasjement og interesse for verden, ikke bare for å skue inn i seg selv. På Nansenskolen får man et push til å lese de tykke, store, litterære verkene. Det er lettere å lese når man blir satt i gang sammen. Det beste med Nansenskolen er at man får tid og rom til å gå litt i dybden, noe man mister i samfunnet for øvrig, blant annet fordi vi bruker så mye tid på nett.
– Nansen har fått meg til å lese igjen, sier Dennis. – Vi har blant annet hatt lesesirkler, der vi har fått muligheten til å lese tykke bøker i fellesskap. – Og på mange måter kan man kalle Nansenskolen en stor, utvidet lesesirkel, der alle kan velge å lese det de er aller mest interessert i.
Da de skulle skrive semesteroppgaver i høst- og vårsemesteret, skrev Emily om «Forsoning» og «Moral», mens Dennis skrev om «Konservatisme som ideologi i dialektikken», og om «Sannhet» i vårsemesteret. Til høsten starter begge på filosofistudier ved NTNU i Trondheim.
– Hva vil dere ta med dere videre fra året på Nansenskolen?
– Jeg har satt stor pris på å bli introdusert for filosofien som bevegelse og fagmiljø, sier Dennis. Og venner, likesinnede, og like viktig: folk som tenker annerledes enn meg selv.
– Det er nesten luksus hvilke store foredrag vi får hver uke, sier Emily, – både med foredragsholdere fra hele verden, men også med vår fantastiske filosofilærer!
(Heidrun Sørlie Røhr, 25/4-2024)