Skrivekunst
Undervisningen på Skrivekunstlinja tar sikte på å utvikle det egne skriftlige uttrykket og gjøre seg kjent med skjønnlitteraturens mangfold og muligheter.
Skriveprosessen står i fokus. Vi løser skriveoppgaver, leser og gir tilbakemelding på hverandres tekster i en trygg gruppesammenheng.
Du får også individuell veiledning på lengre tekster. Gruppas prosess vektlegges, i tillegg fellesundervisningen, med dens orientering mot verden og historien.

Linjefag
Vi arbeider med ulike sjangere og med temaer og metoder som skal inspirere til tekst:
- Fortellerkunst
- Kortprosa
- Lengre prosa
- Poesi
- Barne- og ungdomslitteratur
- Sjangerblanding
- Dramatikk
- Litteraturhistorie
Gjennom året bryter vi opp med vinterdager, bærekraftuke, festivalbesøk og tekstlesning, samt vår egen litteraturfestival, Bokdagene, der du møter aktuelle forfattere. Studentene skriver semesteroppgaver høst og vår, og har dessuten et samarbeidsprosjekt med linja for Visuell kunst. Det er en fast linjelærer og flere timelærere som er forfattere innen ulike litterære sjangere.
Alle linjene har fellesundervisning tre formiddager pr. uke. Disse er:
Internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk
Her får du møte gjesteforelesere med internasjonal erfaring og kompetanse, fra forskning, diplomati, humanitært arbeid og fredsarbeid.
Filosofihistorie
Her lærer du om filosofihistorien fra antikken og frem til i dag.
Kunsthistorie
Her blir du kjent med de ulike epokene i kunsthistorien, fra det gamle Egypt til moderne kunstformer.
Valgfag velger du i tillegg til linjeundervisning og fellesundervisning. Det er ingen fast grense for antall valgfag, men de velges ut fra interesse og kapasitet.
Tekst og bilde
Faget utforsker ulike måter å kombinere tekst og bilde på, både med tradisjonelle og moderne teknikker. Faglærerne er billedkunstnere som jobber på Nansenskolen.
Tolkiens litteratur
Om JRR Tolkiens forfatterskap og dets betydning i dag. Vi ser på inspirasjonskilder og tema i tekstene, og forholdet til moderniteten. Vi leser utdrag fra bøker, dikt, fagtekster, brev og biografier.
Friluftsfag
I dette valgfaget vil vi gå ut i naturen på små ekspedisjoner og turer. Vi vil lære oss å være i naturen, oppleve mangfold og egen mestring. Vi lærer oss å kjenne på naturens egenverdi.
Kor
I koret får du lære om stemmebruk, sangteknikk og det å synge flerstemt. Vi jobber med repertoar fra ulike epoker i musikkhistorien. Koret opptrer på flere arrangement på skolen, blant annet Åpen dag.
Russisk språk
Vi lærer alfabetet og å uttale de grunnleggende lydene, og får en innføring i skriftlig og muntlig språkbruk. Målet er å mestre hverdagslige situasjoner på russisk, og kunne skrive korte tekster.
Nansenmix
Faget inviterer både lærere og praktisk personale på skolen til å dele både engasjement og kunnskaper om ulike ting. Dette er et lavterskel fag der det viktigste er å ha det hyggelig sammen!
Sjakk
Faget vil inneholde både teori og aktivt sjakkspill. Faglærer Askild Bryn spiller selv sjakk, og har også dekket sjakkmesterskap for NRK.
Tegning
Dette er et intensivkurs i tegning, der du får prøve å bruke blyant, kritt, tusj og kull. Vi prøver ut ulike metoder for å uttrykke oss og bruke blikket.
Retorikk
Dette er et intensivkurs om talekunst. Vi tar for oss den retoriske tradisjonen, fra antikken og frem til i dag. Det vil bli lagt særlig vekt på å analysere politisk retorikk og kommunikasjon.
For deg som liker å skrive og vil bli kjent med skjønnlitteraturens mangfold og muligheter.
Dette vil du lære
- Om stemme og blikk.
- Tekstutvikling og skriveprosess.
- Nærlesning og kritikk.
- Språklige og fortellertekniske virkemidler.
- Episke strukturer og komposisjon.
- Det poetiske språket.
- Sjangrenes muligheter og begrensninger.
- Fremføring og publisering.
Nansenskolen har siden 1938 vært en viktig arena for refleksjon og debatt, med en særegen rolle i norsk offentlighet. Skolen ligger i et rolig og ærverdig villastrøk nær sentrum av Lillehammer, ca. 2,5 timer nord for Oslo. Skolebygningen er en flott murvilla fra 1918 med to store tilbygg, der det er undervisningsrom, atelier, matsal og bibliotek. Fra hagen har du vakker utsikt over Mjøsa og Lågendeltaet.
Hvor bor du?
Skolen har eget internat der studentene bor, som ligger ved alleen ned mot skolebygningen. Alle rom har utsikt mot hagen eller mot gårdsplassen. Det er både dobbeltrom og enkeltrom.
Les mer om internatet
Se bilder fra internatet
Mat
Studentene spiser alle måltider på skolen, og kjøkkenet får mye ros fra studentene for både god og næringsrik mat! Her får du både både vegetar- og veganmat i tillegg til fisk og kjøtt, uten å betale noe ekstra. Vi er også Fairtrade-sertifisert.
Alle linjer vil få tilbud om å reise på en studietur i vårsemesteret, med en faglig profil som er tilpasset linjen. De siste årene har reisen gått til enten Athen eller Berlin. Tidligere reiser har gått til Oxford, København, Moskva, Balkan og Vest-Afrika.

Linjelærer

Lærer i skrivekunst
Marius Emanuelsen er lærer på Skrivekunstlinjen og underviser også i litteratur og idéhistorie. Han er utdannet litteraturviter og har gått på Forfatterstudiet i Bø, der han også har vært lærer. Han har tidligere undervist Litteraturvitenskap på Universitetet i Oslo og har erfaring som kritiker og som manuskonsulent i forlag.









