Mat og boforhold
Å gå på folkehøgskole er å bo på skolen og spise sammen hver dag. Her finner du mer informasjon om kjøkken og internat.
Hvor bor du?
Ved alleen ned mot Nansenskolen ligger internatet, der studenter og kursdeltakere bor. Der er det både enkeltrom og dobbeltrom, med utsikt mot hagen eller gårdsplassen foran skolen. Vi har enkelte rom som er tilrettelagt for studenter med funksjosnedsettelser, med universelt utformet bad på gangen. (Les mer om dette nederst på siden.) Rommene er enkelt møblert med:
- Seng i standard sengebredde
- Garderobeskap
- Skrivebord
- Hylle
- Stol
- Vask på rommet
- Dusj / toaletter som man deler med de andre på etasjen
- Wi-Fi
- Vaskekjeller med vaskemaskin, tørketrommel og tørkerom
Du kan henge opp bilder med kitt. Det kan være noe lytt. Vi har stilletid kl. 23.00. Alle blir kjent med internatreglene ved skolestart.
Vi forsøker å etterkomme ønsker om rom så langt det lar seg gjøre, men du er ikke garantert en bestemt romtype. Endelig romfordelig blir ikke klar før skolestart.
Mat og kjøkken
God mat og hyggelig samvær under måltidene er viktig for å trives! Spisesalen ligger sentralt i hovedbygningen med utsikt mot Lågendeltaet fra store vinduer.
Kjøkkenet serverer smakfulle, sammensatte og næringsrike måltider. Det er alltid hjemmebakt brød! Vi har to vegetardager hver uke, for å bidra til helse og miljø. Skolen er Fairtrade-sertifisert.
Kontakt kjøkken- og internatleder Heidi Mathisen dersom:
- Du er veganer eller vegetarianer
- Du har allergier eller matintoleranse
- Du har andre spørsmål om mat eller måltider
Måltider
- Frokost: Brødmat med påleggsbuffé.
- Lunsj: Matpakke med fersk frukt og grønnsaker til.
- Middag: Du kan velge enten kjøtt/fisk eller vegetar/vegan.
- Kvelds: Buffé med brød, pålegg og salater, eller suppe med brød.
- På lørdager er det middagsbuffé.
Varmdrikksautomater er åpne i spisesalen og studentkafeen mellom 07.00 og 22.30.
Studentene bytter på å ha kjøkkentjeneste, det vil si å rydde og holde orden på kjøkkenet i forbindelse med måltidene.
Parkering
Det er plass til en del biler på skolens parkeringsplass, men det er en fordel om alle som har mulighet til det, benytter seg av det gode kollektivtilbudet.
Lader til el-bil: Det er en enkelt lader på skolens område, som administreres av Plugpay. Dette er ikke en hurtiglader. Det er imidlertid mange hurtigladestasjoner i Lillehammer.
Tilrettelegging
Vi har gode erfaringer med å tilrettelegge for fysiske funksjonsnedsettelser. Vi har stort sett teoretiske fag der timene hovedsaklig foregår i klasserommene, som gjør det enkelt å tilrettelegge undervisningen. Men det er likevel lurt å lese gjennom dette for å se om du finner svar på det du lurer på når det gjelder det mer praktiske i hverdagen.
Skolebygningene
Skolebygningene er bygget i forskjellige perioder (1918, 1967, 1974 og 2000), forbundet med trapper mellom halve og hele etasjer. Graden av universell utforming varierer derfor noe mellom de ulike delene av skolen.
Rampe og trappeheis
Det er rampe opp til hovedinngangen og fra hoveinngangen og ut i hagen. Vi har en saktegående trappeheis som er reservert for rullestolbrukere. Heisen forbinder de fire nivåene i hovedbygningen, og har en maksvekt på 225 kg. Med den kommer man seg til både spisesal, studentkafé, undervisningsrom og bibliotek. I den eldste delen av skolebygningen, en murvilla fra 1938, er det ikke heis oppover i etasjene. Men det er sjelden disse rommene brukes til undervisning, og det finnes dessuten gode alternative rom ved behov.
Toaletter i skolebygningen
Det er to toaletter som er universelt utformet i hovedbygningen, ett ved siden av spisesalen og ett i tilknytning til den døgnåpne studentstua og atelieret.
Internatet
Internatet er fra 1974, delvis ombygd i 2020. Det er ikke heis i denne bygningen, men vi har én etasje med automatisk dør og universell utforming på grunnplan. Ett bad og enkelte rom er nylig utbedret til dette formålet. Det er en egen vaskemaskin på dette badet, siden det felles vaskerommet er i kjeller uten heis.
Terskeler og dører
Det er fortsatt noen terskler som ikke er helt flate, men de fleste er lave. Det er elektrisk åpning av dør til den tilrettelagte internatgangen, men elektrisk dør er foreløpig ikke installert i den eldre hovedbygningen. Dørene i de eldre delene av bygget kan muligens være for smale for store, elektriske rullestoler. Vi anbefaler å ta kontakt med skolen for å undersøke dette ved behov.
Døgnåpen studentstue
Vi har en døgnåpen studentstue på grunnplanet som er lett tilgjengelig i skolens åpningstid. Men dersom man ønsker å være i studentstua etter at skolebygget stenges kl 22.30, må man bruke en egen inngang bak skolebygget. Derfra må man komme seg rundt hovedbygningen for å komme seg tilbake til internatet. Dette kan være litt krevende på vinterstid, særlig i snøvær. Her anbefaler vi å få hjelp av medstudenter.
Uteområdet
Området foran skolen er asfaltert, mens hagen bak skolen har gressplen. For å komme ut av skolens område er det en allé med en liten hellning. Lillehammer by ligger i en ås, med mange bakker. Men det er relativt flatt terreng fra skolen og mot sentrum av byen.
Klasserom
For hørselshemmede har vi undervisningslokaler der teknisk utstyr kan gjøre undervisningen tilgjengelig for hørselshemmede.
Spør oss
Vi vil gjerne svare på spørsmålene dine! Ta kontakt med oss dersom du lurer på ting du ikke finner svar på her. Alle er forskjellige, og det er vår erfaring er at det er lurt å komme på besøk til skolen for å se nærmere på skolebygning, internat og nærmiljø. Da får du vurdert om vår skole vil fungere for deg, og vi blir kjent med deg og får til en best mulig skolestart med tanke på utforming og tilrettelegging.