Skip to content
Nansenskolen
  • Linjer
  • Kurs
  • Om skolen
  • Kontakt
Søk nå

Forsiden / Om Nansenskolen / Historie

Historie

Nansenskolen ble opprettet i 1938 som en motkraft mot de totalitære kreftenes fremmarsj i Europa – et akademi fundert på de humanistiske kjerneverdiene.

  • Om Nansenskolen
  • Historie
  • Mat og boforhold
  • Studieturer
  • Pris og søknad
  • Bildegalleri
  • Aktuelt
  • Utleie
  • Ledige stillinger
  • Årsplan og praktisk info
  • FAQ – vanlige spørsmål
  • Om Nansenskolen
  • Historie
  • Mat og boforhold
  • Studieturer
  • Pris og søknad
  • Bildegalleri
  • Aktuelt
  • Utleie
  • Ledige stillinger
  • Årsplan og praktisk info
  • FAQ – vanlige spørsmål
1920

Grunnleggerne møtes

Bygningen Arneberg Skisse

Kristian Schjelderup og Anders Wyller møtes for første gang under studiedagene. Teologen Schjelderup og litteraturviteren Wyller drømmer om å starte en skole viet til humanistiske ideer og idealer. Bildet viser en idéskisse til Nansenskolen ved arkitekt Arnstein Arneberg.

1937

Opprop for Norsk Humanistisk Akademi

Opprop

Akademiet skal opprettes som en motkraft mot de totalitære ideologienes fremmarsj i Europa. Kjente kulturpersonligheter gir sitt navn til oppropet fra ”Nansenskolens venner”. Viktige mål er kampen mot vold, fordommer og intoleranse, og støtte for demokrati, ytringsfrihet og rettsstat. Skolen skal også ta for seg filosofiens, kunstens og litteraturens betydning.

1938

Nansenskolen åpner!

Grunnlegger Schjeldrup

Skolen starter først som en forelesningsrekke i Universitetets gamle festsal høsten 1938. Den formelle åpningen av Nansenskolen i Lillehammer, 18. mars 1939, overføres live på NRK Radio.

Kristian Schjelderup sa under åpningen:
«Det vi vil forsøke, er å vekke de personlige muligheter hos unge mennesker, veilede dem til å tenke mer fritt og arbeide mer selvstendig, hjelpe dem til å forstå både seg selv og andre mennesker bedre, og i og med alt dette forankre i deres sinn visse idealer som efter vår tro bærer oppe all menneskeverdig kultur, politikk og religion.»

1938

Det første sommerkurset

Bygingen Thallaug villaen

Nansenskolens første sommerkurs er for kvinner, og har temaet Humanisme. Tradisjonen med sommerkurs på Nansenskolen har fortsatt frem til i dag. Den lengste tradisjonen har Kammermusikkurset ved Norsk Kammermusikkforbund, som har vært holdt på Nansenskolen siden 1954.

1939

Splittelse mellom grunnleggerne

Grunnlegger Wyller

Schjelderup og Wyller er uenige om forsvarssaken, og skiller lag i desember 1939. Schjelderup var pasifist og mente at ingenting kan forsvare bruk av våpen, ikke engang Hitlers Tyskland. Wyller mente derimot at vold kan være nødvendig i møte med vold, og ønsket å holde foredrag om nødvendigheten av norsk opprustning. Schjelderup mente at dette ikke kunne skje innenfor Nansenskolens rammer. Wyller forlot skolen, mens Schjelderup ble igjen alene som leder.

1940

Tysk okkupasjon

Bygingen Thallaug villaen

Skolen blir overtatt av Wehrmacht og må legge ned virksomheten. Den ene grunnleggeren, Anders Wyller, dør av sykdom allerede i 1940. Kristian Schjelderup tilbringer deler av krigen som fange på Grini. Etter krigen går han i kirkens tjeneste, og blir senere biskop i Hamar.

1946

En nyskapende rektor

Halvard Grude Forfang

Skolen starter opp på ny etter krigen, med Halvard Grude Forfang som rektor. Forfang er rektor i 25 år, og setter sitt tydelige preg på skolen. Hans pedagogiske program kan oppsummeres slik: Skolens oppgave er å sørge for at mennesket erkjenner sine egne umåtelige ressurser.

1959

Nansenskolen blir folkehøgskole

Bygningen Nansenskolen

Nansenskolen går inn under Lov om folkehøgskoler, og blir for første gang regnet som folkehøgskole. I 1967 blir det reist et tilbygg med flere klasserom, romslig kjøkken og en stor undervisningssal. I 1971 står internatet ferdig, tegnet av arkitekt Bjarne Ellefsen, som også tegnet tilbygget i 1967.

1985

Religionsdialog

Religionsdialogen i Norge starter på Nansenskolen, med seminaret Human-etikere og kristne – hva skiller og hva forener? Dette var det første av flere dialogprosjekt startet av Inge Eidsvåg, skolens rektor gjennom tolv år. Han samarbeidet med Kirkeakademiet i Gausdal og Human-Etisk Forbund om det første prosjektet.

1985

Billedkunsten

Billedkunstlinja, nå Visuell kunst, etableres som et nytt alternativ. Nansenskolen får dermed en ny faglig profil. Lærerne er selv aktive kunstnere, og gir studentene innføring i ulike kunstneriske teknikker og kunstformer.

1987

Brannen

Hovedbygningen, den ærverdige murvillaen fra 1918, brenner den 21. januar. Bibliotekets 13 000 bøker, verdifull kunst, flygeler og inventar blir ødelagt. Støtten i etterkant er stor, og bygningen blir gjenoppbygd og gjenåpnet ett år senere. Arkitekt Arne Thorsrud og interiørarkitekt Mette Svarstad står for rehabiliteringen av bygningen. Tidligere statsminister Einar Gerhardsen gir både bøker og et Werenskiold-maleri av Fridtjof Nansen.
1987

Fritt Ords Ærespris

Rektor Inge Eidsvåg mottar Fritt Ords Ærespris på vegne av Nansenskolen. Skolen får prisen for sitt arbeid for det frie ord og for å ”ha gjort Norge rikere”, som det ble sagt av professor Preben Munthe ved utdelingen.
1988

50-årsjubileum og kongebesøk

Kong Olav V besøker Nansenskolen i anledning 50-årsjubileet. Kongen viser sitt engasjement ved å lytte til studentenes appell til støtte for flyktninger. Kong Olav taler spontant til forsamlingen om asylsøkere og innvandrere, det flerkulturelle Norge, menneskerettigheter, demokrati og toleranse, og om å vise barmhjertighet overfor mennesker på flukt.
1992

Det flerkulturelle Norge

Representanter for ulike religioner og livssyn i Norge møtes på Nansenskolen til dialog. Formålet med prosjektet Fellesskapsetikk i et flerkulturelt Norge er å lære mer om hverandre, finne ut hva man har felles – og søke løsninger på praktiske konflikter som oppstår der mennesker med ulike religioner og livssyn skal leve sammen.

1993

Norsk Litteraturfestival

Norsk Litteraturfestival starter som et Sigrid Undset-seminar ved Nansenskolen. Seminaret ledes av litteraturlærer Helene Strand Johansen. Etter to år blir seminaret en egen stiftelse og utvikler seg etter hvert til å bli Nordens største ikke-kommersielle litteraturfestival. Nansenskolen samarbeider i dag med litteraturfestivalen om kurs, arrangement og Litteraturhus Lillehammer.

1994

Bokuka innføres

En årlig mini-litteraturfestival innføres, under navnet Bokuka. Bokaktuelle forfattere inviteres til skolen for å fortelle om sitt forfatterskap og sin skriveprosess. Arrangementene er åpne for offentligheten. Bokuka gir anledning til å bli kjent med både skjønnlitterære og faglitterære forfattere, innen ulike sjangere. Linn Ullmann er en av forfatterne som har besøkt Bokuka og Nansenskolen flere ganger.

1995

Fredsprosjekt på Vest-Balkan

Den brutale krigen i OL-byen Sarajevo påkaller svar fra OL-byen Lillehammer. Rektor Inge Eidsvåg inviterer til et dialogseminar for deltakere fra Vest-Balkan. Prosjektet Democracy, Human Rights and Peaceful Conflict Resolution resulterer i 10 dialogsentre på Balkan, etablert 1999–2004. Dialogsentrene arbeider i dag med dialog og forsoning i regionen, i nært samarbeid med Nansen Fredssenter.

1996

Religion, livssyn, menneskerettigheter

Inge Eidsvåg i Nansenskolens hage

Inge Eidsvåg inviterer til et nytt dialogprosjekt som drøfter forholdet mellom menneskerettigheter og religion. Et viktig mål er å styrke menneskerettighetene innenfor de ulike religiøse miljøene i Norge. Prosjektet resulterer i rapporten Religion, livssyn og menneskerettigheter i Norge, 1997.

1997

Skrivekunstlinjen

Fagtilbudet utvides med en ny Skrivekunstlinje. Litteraturen har siden oppstarten stått sentralt på Nansenskolen. På den nye skrivekunstlinja får studentene prøve seg innen ulike skjønnlitterære sjangere. Forfatteren Stig Sæterbakken er den første hovedlæreren på linja.

1998

UNESCO-pris

Nansenskolen mottar ærefull omtale av UNESCO for sitt bidrag til fredsutdanning. Dialog- og fredsprosjektet på Vest-Balkan ledes nå av Steinar Bryn, tidligere lærer og rektor ved Nansenskolen. Som anerkjennelse for prosjektet får skolen Honourable Mention of the UNESCO Prize for Peace Education.

2000

Nybygg

Med sjenerøs støtte fra Fritt Ord kan skolen åpne sitt nye tilbygg, tegnet av arkitekt Jan Egge. Utgangspunktet er en stor bokgave skolen fikk i arv fra professor Sigmund Skard, som ikke fikk plass i biblioteket. Skolen får nytt møterom, studentstue og atelier til kunslinjen. Arkitekt Kåre Sætre står for ombygging og oppgradering av 1967-bygningen.

2002

Filmdagene starter

For første gang organiseres Filmdagene, som skal bli et årlig samarbeid mellom Lillehammer kino, Høgskolen i Lillehammer, Østnorsk Filmsenter og Nansenskolen ved inspektør Helene Strand Johansen. Hvert år tas det utgangspunkt i ett område i verden. Gjennom film og foredrag ser man nærmere på disse landenes politiske og kulturelle historie.

2010

Nansen Fredssenter opprettes

Dialogprosjektet på Nansenskolen og Norsk Fredssenter slår seg sammen til Nansen Fredssenter. Senteret har lokaler på skolen og inngår i stiftelsen Nansenskolen. Senteret og deres samarbeidspartnere oppnår stor anerkjennelse for sitt fredsarbeid.

2002

Arrestasjonen av Maria Amelie

Forfatteren Maria Amelie blir arrestert utenfor Nansenskolen. Amelie, “Årets nordmann 2010”, arresteres etter å ha holdt foredrag, og skal deretter sendes ut av landet. Skolens studenter og rektor Dag Hareide setter i gang en aksjon i samarbeid med andre organisasjoner, der det offentlige søkelyset blir satt på papirløse flyktningers situasjon.

2012

Litteraturhus Lillehammer etableres

Litteraturhuset etableres som et samarbeid mellom Lillehammer bibliotek, Norsk Litteraturfestival, Høgskolen i Lillehammer og Nansenskolen, som en aktiv arena for litteratur og samfunnsdebatt. 

2013

Skolen feirer 75-årsjubileum!

Skolens nye rektor, Unn Irene Aasdalen, inviterer til festforestilling i Den Gamle Logen i Oslo lørdag 2. november. Nåværende og tidligere studenter, representanter for det offentlige Norge og samarbeidspartnere er gjester. Lektor Kristin Vold Lexander er redaktør for jubileumsskriftet. Fotograf er Gorm Gaare.

Jubileumshefte
Bilder
2013

Platon-dagen innføres

Platons fødsels- og dødsdag, 7. november, blir ny flaggdag på Nansenskolen. Rektor Unn Irene Aasdalen innfører den nye tradisjonen for å minne om båndene til Platons akademi i det gamle Hellas, via akademiene i renessansens Firenze i Italia, til Norsk Humanistisk Akademi på Nansenskolen i Norge i dag.
2014

Sikkerhetspolitisk konferanse

En årlig internasjonal sikkerhetspolitisk konferanse innføres. Seminaret tar opp aktuelle konfliktområder i verden. De første årene er fokus lagt til Korea, Kina og Japan, og sikkerhetssituasjonen i denne regionen. Noen av de fremste forskerne i verden kommer til Nansenskolen for diskusjon om situasjonen på den koreanske halvøy. En sentral samarbeidspartner er Geir Helgesen.

Mer fra Nansenskolen:

Vil du oppleve en annerledes folkehøgskole?

Søk nå

Tel: +47 61 26 54 00
E-post: administrasjon@nansenskolen.no

Nansenskolen
Bjørnstjerne Bjørnsonsgate 2
2609 Lillehammer

Kontonummer: 9050.05.64376
Organisasjonsnummer: NO 971 534 702

Fakturaadresse:
971534702@faktura.poweroffice.net

© All rights reserved. Made by Anew
  • Hjem
  • Linjer
  • Kurs
  • Om skolen
  • Aktuelt
  • Kontakt

Informasjonskapsler
Personvern
Nettstedskart

Fant du det du lette etter?

Facebook Instagram
© All rights reserved. Made by Anew
Nansenskolen

English

Søk nå
Main Menu
  • Linjer
    • Politikk og filosofi
    • Litteratur og idéhistorie
    • Internasjonal politikk
    • Skrivekunst
    • Visuell kunst
  • Kurs
  • Om Nansenskolen
    • Historie
    • Mat og boforhold
    • Studieturer
    • Pris og søknad
    • Bildegalleri
    • Utleie
    • Ledige stillinger
    • Årsplan og praktisk info
    • FAQ – vanlige spørsmål
  • Aktuelt
  • Kontakt
SØK NÅ

Linjer

  • Se alle linjer
  • Politikk og filosofi
  • Litteratur og idéhistorie
  • Internasjonal politikk
  • Skrivekunst
  • Visuell kunst
  • Se alle linjer
  • Politikk og filosofi
  • Litteratur og idéhistorie
  • Internasjonal politikk
  • Skrivekunst
  • Visuell kunst

Kurs

  • Kursoversikt
  • Kursoversikt

Om skolen

  • Om Nansenskolen
  • Historie
  • Mat og boforhold
  • Studieturer
  • Pris og søknad
  • Bildegalleri
  • Aktuelt
  • Utleie
  • Ledige stillinger
  • Årsplan og praktisk info
  • FAQ – vanlige spørsmål
  • Om Nansenskolen
  • Historie
  • Mat og boforhold
  • Studieturer
  • Pris og søknad
  • Bildegalleri
  • Aktuelt
  • Utleie
  • Ledige stillinger
  • Årsplan og praktisk info
  • FAQ – vanlige spørsmål

Kontakt

Nansenskolen
Bjørnstjerne Bjørnsonsgate 2
2609 Lillehammer
Tel: +47 61 26 54 00
Send e-post

 

Ansatte

Kontaktskjema