Sammendrag
- Vi har lært å tolke verkene innenfor konteksten og tiden de ble skrevet i. Det har vært en helt ny måte å se historiene på for meg.
Nederlandske Fynn Dugour forteller om å komme til Norge, Nansenskolen og Litteratur og idéhistorie-linjen.
Fynn Dugour (18) fra Amsterdam valgte å ta et friår i Norge etter videregående. Han ønsket å gå på en mer akademisk folkehøgskole, og da var Nansenskolen midt i blinken. Skoleåret har imidlertid budt på mer enn faglig påfyll: Fynn har sovet ute i snøen på reinsdyrskinn, funnet glede i å være ute i naturen, og oppdaget at applaus varer noen sekunder lenger i Norge enn i Nederland.
Selvlært i norsk
Under korona begynte Fynn å lære seg norsk på egen hånd. Først på Duolingo, siden ved å høre podkaster, se film og lese norske bøker. Da Fynn reiste til skolen i august, visste han strengt talt ikke hva han gikk inn til. “Jeg dro til Nansenskolen med et åpent sinn – og det ble enda bedre enn forventet,” forteller han.
Fynn setter pris på friheten ved å gå på Nansenskolen. Både i form av å bli møtt som et voksent menneske av lærerne, men også av at det å begynne på folkehøgskole er en ny start. Dessuten er han glad for den store læringsgleden som hersker på skolen; “alle her er motiverte til å lære alt mulig. Jeg liker at for eksempel elever fra Visuell kunst også liker å lære om litteraturhistorie.”
“Det er bra at det er så lite press her, verken akademisk eller sosialt sett. Det akademiske presset er stort i Nederland, i hvert fall på skolen der jeg gikk. Å komme her, det ga meg en stor ro. Ikke fordi jeg ikke gjør noe, men jeg får slappet av samtidig som jeg gjør ting,” forteller han.
Umiddelbart etter å ha sjekket skoleskjemaet på nett var Fynn redd for at det skulle bli overveldende, men “i starten var det litt slitsomt, men etter hvert ble det bare koselig å ha en del undervisning. Og jeg føler at jeg har mye fritid,” forteller Fynn, som også har fått seg en jobb i byen ved siden av skolegangen.
Litteratur og Idéhistorie
Fynn har alltid likt å lese, og trives på linja Litteratur og Idéhistorie. Skolehverdagen beskriver han som koselig. Undervisningen foregår i hovedsak i regi av Heidrun og Signe, og “begge to vet utrolig mye,” ifølge Fynn.
I løpet av skoleåret på Nansenskolen har Fynn blitt ivrig på å lese klassikere. Gjennom samtaler på linjeundervisningen har han fått et nytt syn på klassikerne. “Vi har lært å tolke verkene innenfor konteksten og tiden de ble skrevet i. Det har vært en helt ny måte å se historiene på for meg,” forteller Fynn, som har satt særlig stor pris på å lære om Jane Eyre.

På den nederlandske videregående skolen som Fynn gikk på, ble gammel litteratur verdsatt. Til forskjell fra de fleste norske elevene har Fynn ikke bare hatt engelsk og fransk, men også latin, gresk og litteraturhistorie.
Likevel har han fått stort utbytte av undervisningen på Nansenskolen. “Det er spesielt interessant å høre om skandinavisk litteratur, jeg visste ingenting om det fra før,” forteller han. Kristin Lavrandsdatter er et av de skandinaviske verkene som Fynn ser fram til å lese for tiden.
Vil du vite mer om linjen Litteratur og idéhistorie? Følg denne lenken.
Kultursjokk
“Når man gir applaus her, så varer det bare litt lenger enn i Nederland. Hver gang jeg tror det er naturlig å slutte å klappe, varer det noen sekunder til,” forteller Fynn. I starten av skoleåret slet Fynn med å forstå medelevene, noe som gjorde det vanskeligere å bli kjent med folk. Heldigvis gikk det seg til, og Fynn forteller at han har avtalt å ta med noen av Nansen-vennene til Nederland i påskeferien.
“Alle her står på ischockey- eller kunstløp-skøyter,” forteller Fynn, som ble noe overrasket. For i Nederland står de på lengdeløp-skøyter, som går under navnet “norske skøyter”, så det er ikke rart at han ble forundret over bare å finne ett slikt par til utlån på BUA. Skøytene var gamle og rustne, ikke desto mindre ble det en fin opplevelse å skøyte med medelevene.
Naturglad
Fynn har valgfagene “Grønne grep”, “Tolkiens litteratur”, og “Litteraturhistorie”. Førstnevnte er et favorittfag, siden han liker å jobbe med hendene. Fynn forteller: “Jeg hadde ikke forventet at vi skulle være ute hele tiden, plukke sopp og spise dem, og lære så mye om norsk natur. Men jeg elsker det.”
Ett av Fynns beste minner fra skoleåret er da en venninne lånte et telt fra BUA, som Fynn og to venner overnattet i. “Det var snø og minusgrader, og vi sov på reinsdyrskinn. Det var skikkelig norskt,” ler Fynn.

Etter å ha bodd i Amsterdam hele livet er det nytt å være så mye ute i naturen. Skolens beliggenhet er en stor fordel for Fynn, som har blitt glad i å gå i skogen. “Du kan gå i ti minutter og så er du i skogen, med en nydelig utsikt,” forteller han. Dessuten bemerker Fynn at det er overraskende mange kafeer med god kaffe på Lillehammer, og at “byen finner på ting”, som julemarkeder. Da er det mer enn nok for studentene å engasjere seg i.
Veien videre
Etter skoleåret skal Fynn reise til Stavanger med moren sin. Han ser også fram til å feire 17. mai i Norge, og utelukker ikke at det blir å studere i Norge når den tiden kommer. Enn så lenge er Fynn glad for å være på Nansenskolen, der han syns det er fint å være sammen med andre som er i samme fase av livet. “Det er lett å snakke med folk om hva vi skal gjøre etterpå, og jeg føler meg mindre stresset og alene.”
Vil du søke på Litteratur og idéhistorie? Les mer her
(Intervju: Freia Catana Aasdalen)