Sammendrag
Jakob Synnes forteller om den første tiden på linjen Filosofi og politikk på Nansenskolen.
“Jeg begynte her for å få et sceneskifte fra å jobbe, og fordi jeg ikke hadde så mye filosofi eller samfunnsfag på videregående,” forteller Jakob (20) fra Sandvika, som gikk yrkesfag og tok påbygg med både R-matte og fysikk på videregående. “Det virket som en bra folkehøgskole der man kunne oppnå dannelse, eller, man kan få noen nye inntrykk og vokse på det,” fortsetter han.
Nye perspektiver
Det er kanskje for tidlig å si om Jakob har blitt et dannet menneske enda, men han har fått nye impulser og fått nye perspektiver av å gå på Nansenskolen. “Hvordan vi måler verdi, både i livene våre og i samfunnet,” er blant tematikkene han synes det har vært særlig spennende. Hvordan mennesket forholder seg til samfunnet og naturen er også noe som har blitt diskutert i undervisningen, og Jakob opplever det som interessant å få utfordret systemene og holdningene som gjerne tas for gitt.
Jakob setter pris på at medelevene har med seg forskjellige erfaringer og synspunkter, og ikke minst engasjementet de har for det som skjer på skolen og i omverdenen. Også linjelærer på filosofi og politikk, Joakim, roses. “Joakims vilje til alltid å tørre å ta en samtale om det som kommer opp i timene er utrolig. Det er inspirerende å se hvor god han er til å sette pris på et meningsmangfold,” sier Jakob. Viljen til å diskutere sammen, og muligheten for å dele uferdige tanker, anser Jakob for å være ganske unikt ved Nansenskolen.
Jakob har blitt overrasket over lærernes kunnskap og undervisningens gang. Det sier kanskje mye at han ser tilbake på den første timen på linja Filosofi og politikk som et av de beste minnene fra skoleåret så langt. “Vi diskuterte hvorvidt en rekke påstander var objektive, kulturelle eller subjektive sannheter, eller noe imellom. Det var en morsom time, og diskusjonen har fortsatt i senere måltider og timer.”
Den typiske Nansen-eleven
Den typiske Nansen-eleven er ifølge Jakob kjennetegnet av en åpenhet for å snakke om noe nytt og spennende, og at man kanskje ikke er så redd for å dumme seg ut eller dele sine synspunkter. Men også at man “går litt av skaftet i det morsomme og absurde. Det er mye gøy som blir sagt, og mange morsomme påfunn. Det er ikke bare slik at man sitter og snakker om politikk og filosofi hele tiden, altså. Folk er veldig villige til å være sosiale i fellesskap, og delta i brettspill og bordtennis og alt mulig rart.”
Jakob vurderte å begynne på Nansen etter at moren hans tipsa ham om skolen, og “ble solgt” da han var på Åpen dag på Nansenskolen. Han anbefaler at man snakker med noen som har gått her, tar kontakt med skolen eller møter opp på Åpen dag om man er nysgjerrig på hvordan det er å gå på Nansenskolen – Jakob mener i hvert fall selv at det er noe unikt ved skolen som er vanskelig å bare fortelle om, det må oppleves.
(NB! Neste Åpen dag er lørdag 8. februar. Følg med for mer informasjon)
“Jeg tror ikke man skal tenke at man må passe inn på Filosofi og politikk, eller hvilken linje det nå er man vurderer å søke seg inn på. Som student er du med på å påvirke hvordan skoleåret blir, og det er et stort mangfold på skolen som gjør at du kan komme som du er.”
God beliggenhet
“Vi er veldig nære Sportsplassen, der det er basketball-, volley- og fotballbaner, og alt mulig gøy. Men så er det også veldig fint i skogen over og rundt Maihaugen hvis man liker å gå tur, løpe eller stå på ski når den tiden kommer. Og så er man så heldig at Hafjell er nærme også, da, der er det skikkelig bra å stå ski eller snowboard,” forteller Jakob entusiastisk. Selv om han ler og sier at skolen kanskje ikke best betegnes som en multisportskole, er det mange gode muligheter for fysisk aktivitet. Selv er Jakob ofte innom Tyrili Klatresenter, og ser fram til å kjøre snowboard på Hafjell til vinter.
Jakob syns at skolens beliggenhet er fin, “med tanke på hvor nærme man er byen, samtidig som det ikke føles som om vi er oppi den. Og så er det mange fine ting som er lett tilgjengelig, både av butikker og kafeer, men også klatreklubb og så videre.” Ei å glemme Kunstmuseet, som han kan anbefale.
Overgikk forventningene
Om Jakob skal oppsummere det beste ved å gå på skolen, er det “alle de flotte menneskene som deltar med så mye rart, alt fra fysisk aktivitet og hyggelige sosiale ting, men også i interessante og til tider krevende samtaler om temaer som det kanskje ikke snakkes om så ofte.” Det verste er nok at det kan være vanskelig å ta seg en pause. Ikke fordi det er press på alltid å være med på det som skjer, men rett og slett fordi det er vanskelig å prioritere tid til å lade opp aleine når man egentlig trenger det.
“Jeg føler egentlig at forventningene mine har blitt overgått ganske betydelig. Jeg forventa ikke at det skulle bli så bra, og jeg ser veldig fram til resten av året,” forteller Jakob avslutningsvis.
Les mer om, eller søk Filosofi og politikk her.
(Intervju: Freia Catana Aasdalen)