Sammendrag
Nora forteller om den første tiden på Internasjonal politikk-linjen på Nansenskolen.
Nora (19) er fra Asker og går på linja internasjonal politikk ved Nansenskolen i år. Hun har drevet mye med teater før, og valgte å gå på Nansenskolen for å prøve noe nytt og lære mer om politikk, menneskerettigheter og filosofi.
Ikke for “folkehøgskolete”
Det var nervepirrende å begynne på skolen, med alle de nye inntrykkene og folka, men det tok ikke lang tid før Nora følte seg hjemme på skolen. – Jeg var faktisk skeptisk til å gå på folkehøgskole, og var redd at Nansenskolen skulle bli for “folkehøgskolete”. Det er ikke bare fletting og strikking, selv om det kan være det også. Noe av grunnen til at jeg valgte Nansenskolen, var at skolen virket mer seriøs enn andre folkehøyskoler, men det virket fortsatt fritt.
– Lærerne sa allerede første uka at det er viktig at vi får bestemme selv. Du kan selv velge om du vil ha mange eller få valgfag, og selv om det ikke er sånn at du hele tiden må være med på noe, er det alltid noe man kan være med på.”
Smittende engasjement
Nora peker på dyktige og engasjerte lærere som det aller beste ved å gå på Nansenskolen. – Det at de er så engasjerte smitter av på oss, og selv om jeg ikke kunne så mye om filosofi og den typen fag før, føler jeg at jeg kommer inn i det, forteller hun. – Det er ikke slik at man bare snakker om filosofi i pausene, men man kan også det hvis man vil det. Dessuten liker Nora at man lærer om mye mer enn bare temaet for linja man går på, siden det er en del felles undervisning.
På linja Internasjonal politikk trekker Nora fram medelevene som noe av det beste ved linja. – Bra folk, med hennes egne ord. Dessuten liker hun at man på linja både får en bredere oversikt og en historisk bakgrunn for internasjonal politikk. Nora har lært mye om konflikter i verden som ikke nødvendigvis dekkes så godt i media, som i Georgia og Armenia. Hun roser linjelæreren Unn Irene. – Hun kan så mye og har god formidlingsevne. Og så er hun flink til å forklare ting så alle henger med.
Forskjellige folk
Når jeg spør Nora om hvordan hun vil beskrive den typiske Nansenianeren, ler hun og sier at det går mange forskjellige folk på skolen. – Jeg var litt redd det bare skulle være supersmarte folk her. Men noen kan mye om noe, mens andre kan mye om noe annet. Jeg tror at den typiske Nansenianeren først og fremst er glad i å lære.
Koselig å gå på Nansenskolen
Avslutningsvis spør jeg Nora om det er noe annet hun vil nevne for den som vurderer å søke seg inn på skolen. – Det er skikkelig god mat her,” forteller Nora, og legger til at de ansattes hunder er såpass søte at de i seg selv er en grunn til å begynne på skolen. – Og om man er usikker på om man vil ta seg et friår der man flytter hjemmefra, er Nansenskolen et bra sted.
– Man får et personlig forhold til både elevene og lærerne her, og det er ikke slik at man bare sitter her i åtte timer om dagen og leser. Det er veldig koselig og gøy å gå her også. Man lærer også mye av å ta et friår her, jeg tror man blir bedre rustet til livet videre. Selv har jeg lært mye av å bo på internat med andre, for det er noe annet å bo tett oppå andre enn å bo hjemme.
(Intervju: Freia Catana Aasdalen)
Les mer eller søk linjen Internasjonal politikk – Kina og Georgia her.