Sammendrag
Vi får et bredere perspektiv på verden enn bare dagsaktuelle nyheter, sier Philip, som forteller fra Internasjonal Politikk-linjen på Nansenskolen.
“Idyll” er ordet han bruker for å beskrive somrene i Minnesota. Philip August Wad Heng (20) fra Kragerø forbinder den amerikanske delstaten med grillmat, lake-house og sommerkvelder der storfamilie og naboer samles i hagen. Nansenskole-studenten ser ikke bort ifra at reisene over Atlanteren har bidratt til interessen for verden, som han får fordype seg i på linja Internasjonal Politikk.
Bredt perspektiv
Livet på skolen er rolig, på en god måte, forteller Philip. “Vi har et ganske avslappet forhold til hverandre, og det er ikke så mye press på å gjøre ting,” fortsetter han. Samtidig skjer det også mange elevstyrte ting på skolen, enten om det er filmkvelder, turneringer eller noe tredje.
På linja Internasjonal Politikk fordyper Philip seg i en bred rekke temaer. “Når vi lærer om et nytt land er det ikke bare ‘her er en nyhetsartikkel om dette landet’, men også ‘her er vinen de drikker, og her er arkitekturen deres’. Vi får et bredere perspektiv på verden enn bare dagsaktuelle nyheter”, forteller Philip.
(Les mer om Internasjonal Politikk – Georgia og Kina her)
Philip har valgfagene “Mennesket og planeten”, “Fred, dialog og solidaritet”, og henholdsvis Tolkiens og Shakespeares litteratur som valgfag. Det er, med andre ord, kort mellom de faglige dypdykkene. Han forteller, ikke uten et glimt i øyet, at “i utgangspunktet tenkte jeg at det kanskje ville være litt kjedelig å gjøre et dypdykk i Shakespeare og Tolkien, men det har vært veldig interessant. Og så er lærerne her kjempeflinke.”
Møter utenom det vanlige
Noe av det Philip setter mest pris på ved linjeundervisningen er gjestene som besøker skolen. “Det er ganske spesielt å høre direkte fra mennesker med helt andre erfaringer. Giorgi Meladze for eksempel, er etterlyst i Georgia fordi han driver med demokratisk motstandsarbeid. Det kan være vanskelig å forstå hva som skjer i et land, selv om det er lett å lese om.”
Elevatorpitchen
Jeg spør om det er noe mer Philip vil nevne, kanskje spesielt henvendt til de som vurderer å søke seg inn på skolen?
“Det her har jeg tenkt litt på, den elevatorpitchen, for jeg prøver å få fetteren min til å gå her. Hovedpoenget er at du får gå på skolen uten noe av det negative ved å gå på en skole. Og du blir undervist av mange smarte folk som får, altså, til og med kunsthistorie til å være morsomt. Det er ikke så mange andre steder der lærerne har den evnen.
Og så er det en veldig fin opplevelse å gå her. Det er de fleste folkehøgskoler så klart, men her trenger du ikke prestere eller være forferdelig aktiv. Til og med om du er en flue på veggen tror jeg at du får mye ut av bare å være her. Og om du liker politikk og diskusjoner, eller liker å lese eller gjøre noe kreativt, tror jeg det er stedet for deg”.

En politisk innføring
Hjemmefra har Philip vært vant til å snakke om politikk rundt middagsbordet, noe som har vært viktig for hans interesser og evne til å være interessert, som han selv sier. Han anser det for å være et pluss ved Nansenskolen at man så å si “får en litt politisk nøytral utdanning, i stedet for bare å høre det Arbeiderpartiet eller Høyre har å si. Så for meg som er interessert i politikk og internasjonale relasjoner, følger med på nyheter og sånn, er det veldig nyttig for meg å gå her,” avslutter han.
Snill overgang til voksenlivet
Å begynne på Nansenskolen har vært en fin overgang fra å bo hjemme til å flytte hjemmefra. “Det har vært fint ikke å være helt aleine. Det føltes som om jeg bare fikk et sosialt nettverk, at jeg ikke trengte å bygge det opp selv,” ler Philip. I tillegg til det Philip beskriver som hans surrogatfamilie, har han også fått kjæreste på skolen.
Dessuten opplever Philip å ha blitt mer oppmerksom på rollene han tar på seg. “Jeg har blitt mer klar over rollen min, for eksempel om det er vits i at jeg rekker opp hånda bare for å vise at ‘jeg kan dette her’ – det er jo ikke det. Jeg har blitt mer bevisst på det med når man selv tar plass, og når man skal gi andre plass.”
Interessante lærere
Steinar Bryn jobber med fred og dialog på Nansen Fredssenter. Bryn er en stor inspirasjon for Philip, som vurderer å gå i en lignende retning etter oppholdet på Nansenskolen. Også lærerne på skolen har gjort inntrykk. “Hver gang noen av lærerne snakker om hva de har gjort i livet sitt, blir jeg skikkelig positivt overraska over hvor interessante de er,” forteller Philip. “Liksom, Magne som har seila rundt omkring i verden og bygd kajakk på Grønland på tradisjonell måte, eller Signe som har vært antropolog i mange år og opplevd andre kulturer. Det er så mange interessante historier”.
(Intervju: Freia Catana Aasdalen)
Ønsker du å søke plass på linjen Internasjonal Politikk – Georgia og Kina? Følg denne lenken.