For deg som vil skrive bedre. Her vil du utvikle din egen skriving i møte med skjønnlitteraturens muligheter og mangfold, sammen med flotte medstudenter og lærere som er profesjonelle forfattere.

Din egen prosess

På Skrivekunstlinjen står den egne arbeidsprosessen i fokus. Gjennom styrt, gjensidig tekstgjennomgang i klasserommet og individuell oppfølging fra lærerne, vil du bli en bedre leser av dine egne – og andres – tekster, og med dette utvikle din egen skrift.

Galleri

Søknadsskjema

 

Undervisningen ledes av profesjonelle forfattere, og egner seg for deg som vil bli flinkere til å uttrykke deg gjennom tekst.

Det er et fokus på de skjønnlitterære sjangrene, men du trenger ikke nødvendigvis å ha ambisjoner om å bli forfatter for å få utbytte av undervisningen. Det kan være like nyttig dersom du ønsker å utvikle deg som låtskriver, sakprosaforfatter eller blogger.

Sjangerperioder

I løpet av skoleåret vil du få oppgavestyrte innføringer i flere ulike sjangre:

 • Roman
 • Poesi
 • Noveller
 • Dramatikk
 • Barne- og ungdomslitteratur
 • etc.

Gjennom å møte utfordringene de ulike sjangrene representerer, forsøker vi å skape en større bevissthet rundt det litterære språket og den tekniske verktøykassa.

Som regel foregår dette ved at læreren gir studentene oppgaver som klassen går gjennom i plenum. Slik blir man flinkere til å se hva som faktisk foregår i en tekst, og flinkere til å uttrykke hva det er man ser. Dermed blir man også flinkere til å skrive.

Hør fra Studentene

– Det er gøy med en så fri sjanger!
– Vi får prøve nye ting som vi aldri har gjort tidligere
– Korte tekster som skal gi mening
– Man får prøvd ut egen skriving, og man blir møtt åpent og blir tatt på alvor

Se film fra Nansenskolen her

Galleri

Året omfatter også Nansenskolens bokdager, vinteruke, prosjektuke og reiseuke – alt dette bringer blikket bort fra papiret, for i neste omgang å gi et løftet blikk på egen prosess.

Arbeidet med semesteroppgaver, opplesninger og antologiarbeid er med på å strukturere prosessen, ved at elevene har prosjekter å arbeide med underveis. Avslutningsvis ser vi på bokverdenen, forleggeri og formidling, og på andre muligheter for videreutvikling og publisering.

På Skrivekunstlinja deltar man dessuten i fellesundervisning med de andre linjene. Her vil man kunne lære om diverse filosofiske og politiske emner, som hele tiden er med på å informere den skriveprosessen man selv står i.

Søknadsskjema

pris, Søknad og opptak – Les mer

Undervisning

Linjefag: Studenter på Skrivekunst har linjeundervisning tre dager pr uke, totalt 15 t pr uke.
Fellesfag: Fellesfagene er en viktig del av det faglige programmet og er obligatoriske for alle linjer, til sammen 11 t pr uke. Disse er:

 • Filosofihistorie
 • Internasjonal sikkerhetspolitikk
 • Kunsthistorie

Les mer om fellesfag

Galleri

Studentene ved Skrivekunstlinjen kan velge enkelte fag i tillegg til fellestimer og linjeundervisningen. Disse er:

Valgfag

 • Litteratur og idéhistorie

  Viktige tekster fra den europeiske historien står på programmet i Litteratur- og idéhistorie. Sammen vil vi forsøke å avkode tekstenes innhold og gjøre oss kjent med konteksten som verkene springer ut av. Hva kan disse klassiske tekstene si oss om verden og mennesket til ulike tider? Hvilke ideer formidler de om politikk og samfunn? Hvordan har tekstene blitt videreført og gjenfortolket? Vi ser blant annet på Homers Odysseen og Iliaden, Platons Symposium, Boethius´ Filosofiens trøst og Dantes Guddommelige komedie. Fra nyere tids litteraturhistorie vil vi lese utdrag fra noen av den italienske renessansens viktigste nyplatonske tekster, av Marsilio Ficino, Giovanni Pico della Mirandola og Tullia d´Aragona, og dessuten se på et utvalg romantekster fra moderne tid.

 • Tolkiens litteratur

  JRR Tolkiens bøker, Hobbiten og Ringenes Herre, har nådd enorm popularitet. Faget ser nærmere på Tolkiens liv og hans inspirasjonskilder innen europeisk kulturhistorie, litteratur og mytologi. Vi leser utdrag av Tolkiens tekster, som dikt, prosa, essay, faglitteratur og brev, med hovedvekt på «Ringenes Herre». Vi tar for oss grunnleggende tema i forfatterskapet, som fremstillinger av det gode og det onde, hvordan fortellingene kan ses i lys av det 20. århundres brutale kriger, og forholdet til naturen. Vi ser nærmere på mytenes betydning i det moderne samfunnet. Faglærer er statsviter Heidrun Sørlie Røhr, som er en av lærerne på linjen.

 • Kor

  I koret får studentene anledning til å lære litt om stemmebruk og sangteknikk og det å synge i kor. Vi øver fram sanger fra ulike perioder i musikkhistorien. Men sangglede er det aller viktigste for Nansenskolens skolekor. Koret synger i forbindelse med arrangement på skolen, som Åpen dag, juleavslutning og sommeravslutning, og det hender også at koret deltar på tilstelninger i nærmiljøet. Kordirigent er Heidrun Sørlie Røhr.

 • Sjakk

  For første gang vil vi ha sjakk som eget valgfag på Nansenskolen. Faget vil foregå konsentrert over fire helger gjennom skoleåret, og vil inneholde både teori og aktivt sjakkspill. Faglærer er Askild Bryn, en dyktig sjakkspiller som har kommentert flere sjakkmesterskap for NRK.

 • Drama

  Drama er et fag som foregår i fire helger i løpet av skoleåret. Gjennom improvisasjoner, teatersport og tekstarbeid frigjøres fantasien. Det jobbes med utdrag fra kjente skuespill, og man får prøve ut ulike dramatiske ytringsformer. Hver helg avsluttes med en liten forestilling. Det kreves ingen forkunnskaper eller erfaring med drama. Det viktigste er å leke, utfolde seg og ha det morsomt! Faglærer er Trine Vollan, som er freelance dramatiker, forfatter og filmskaper.

 • Russisk språk

  Det oppfordres til å ta med skrivebok og mot til å kaste seg over språket til vår store nabo i øst. Ingen forkunnskaper er nødvendige, men alle studentene forventes å delta aktivt i timene. Vi begynner med alfabetet og uttale av de grunnleggende lydene, og fortsetter med en innføring i skriftlig og muntlig språkbruk. Målet er at du skal mestre hverdagslige situasjoner på russisk, og kunne skrive korte tekster med ordbok for hånden. Vi har en russisk stipendiat på skolen, som fungerer som hjelpelærer. Eksemplene i undervisningen er hentet fra russisk hverdags- og kulturliv, så her kan du lære noe om Russland også. Faglærer er Hanika Alibegovna Kazanbieva.

 • Tegning – intensivkurs

  Dette er et intensivt tegnekurs, hvor studentene får en introduksjon til det å tegne. De blir introdusert til forskjellige blyanter og hvordan de påvirker uttrykket. Det er både fokus på teknikker, og på studentenes personlige opplevelse. Vi arbeider mye med å tegne kroppen, og tegner hverandre, både i portrett og i helfigur. I tillegg tegner vi croquis, og får foredreag om forskjellige tegnere fra kunsthistorien. Underveis er det individuell og felles gjennomgang. Valgfaget går over en helg. Lærer er Bjørn Kirk.

 • Musikkfilosofi – intensivkurs

  Dette er et helgekurs i musikkfilosofi, med tidligere rektor Peder Christian Kjerschow. Her settes studentene inn i ulike epoker i europeisk musikkhistorie, satt i sammenheng med filosofihistorien. Studentene får lytte til utdrag av musikkstykker i tillegg til forelesninger. Kurset er åpent for alle linjer.

 • Bokbinding – intensivkurs

  Dette er et kortkurs i bokbinding, åpent for alle studenter. Faget går over en helg, og er åpent for alle linjer. Lærer er billedkunstner Jannecke Lønne Christiansen.

NB! Valgfagtilbudet kan variere noe fra år til år.

studietur

Hvert år tilbys en utenlandsreise. De siste årene har Skrivekunstlinjen reist til Berlin sammen med studentene på Visuell kunst, for å oppleve både kunst, litteratur og kulturlivet. Reisemålet kan variere fra år til år.

Les mer om studiereiser

Galleri

 

Søknadsskjema

Utstyr

 • Du bør ha din egen bærbare PC/Mac
 • Skolepengene dekker utskrifter av tekst, og du får også en egen skrivebok

Les mer om skolens fasiliteter og rom

linjelærere

Her er lærerne som underviser på linjen, innen sine ulike litterære sjangere:

 • Aksel Selmer, prosa og skriving generelt
 • Martin Ingebrigtsen, om poesi og det poetiske språket (les intervju med Martin her)
 • Johan Mjønes, om å skrive roman
 • Elin Tinholt, om dramatikk
 • Tania Kjeldset, om barne- og ungdomslitteratur
 • Gunnar Klinge, om skrivehåndverk og formidling
 • Hans Tarjei Skaare, prosa og skriving generelt (permisjon skoleåret 2019-20)

Les mer om linjelærerne her

Galleri

*NB! Det kan skje endringer i lærerstaben fra år til år.

Veien videre

Mange fra skrivekunstlinjen går videre med skrivingen og noen gir ut tekstene i bokform. Her er noen av dem:

2019

2018

2017

2015

2009

Kjersti Annesdatter Skomsvold ga ut romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, som hun ble tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris for. Hun ble også nominert til Bokhandlerprisen, P2-lytternes romanpris og kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award, og er siden solgt for oversettelse til 25 språk. I 2014 ble en dramatisering satt opp på Nationaltheatret, med Anne Marit Jacobsen i hovedrollen. I 2012 fulgte romanen Monstermenneske, i 2013 diktsamlingen Litt trist matematikk og i 2014, romanen 33.

Tidligere debutanter

Linn Rottem, Ellisiv Stifoss-Hanssen, Ole Petter Arneberg, Guri Sørumgård Botheim, Eldbjørg Brekke, Jo Torkjel Fenne og Roar Nyholt

Fulgt opp en debut har: Johan Harstad, Gabriel Michael Vosgraff Moro, Kristin Berstad, Lars Mørch Finborud og Julia Lossius Kahrs.

Vi lykkeønsker våre forfattere!Søk her