Sjakk valgfag med Askild Bryn

Askild Bryn er Nansenskolens lærer i sjakk valgfag. Han er kjent som en av teamet som bringer sjakk-VM ut til folket gjennom de populære sendingene på NRK. I tillegg har Askild vært med å lage sjakk-podcast for NRK, «Sjakksnakk», der Magnus Carlsen var med i første episode og snakket om sine opp- og nedturer.

Hans Olav Lahlum, Simen Agdestein og de andre sjakkekspertene i NRK bidro også til podcasten. Askild har selv spilt sjakk i en årrekke, og er medlem av Vålerenga sjakklubb, – Norges beste klubb. Askild og Magnus Carlsen har kjent hverandre siden de spilte mot hverandre da de var små og ble kjent under Ungdoms-EM i Montenegro i 2003.

– Du har hatt ditt første år som lærer på Nansenskolen. Hvordan har det vært?
– Det har vært veldig ålreit. Jeg setter veldig stor pris på å jobbe med litt eldre elever og kunne gå litt i dybden på ting. Jeg har inntrykk av at de har lært mye og at de syntes det er et fint tilbud. Jeg har hatt i overkant av 20 elever, hvorav ca 1/3 er jenter og 2/3 gutter. De holder et bra nivå til å ikke ha spilt så mye tidligere. Jeg håper jeg har klart å vekke en interesse for sjakk, og at de fortsetter å spille når de er ferdige på Nansenskolen. Jeg ser at noen av dem er på sjakksiden Lichess, og har spilt litt mot dem på nett.

Er du interessert i å søke på Nansenskolen?
Filosofi, litteratur og politikk: Les mer om fagtilbudet!

Galleri

– Hvordan er undervisningen lagt opp?
– Vi har møttes fire helger totalt, sier Askild. Jeg prøver å ha 50/50 teori og praksis. Vi starter alltid med teoridelen. Der går jeg gjennom partier jeg eller andre har spilt, og forklarer tankegangen rundt trekkene. De lærer hva som er viktig i et sjakkparti, og når det grunnleggende er på plass, kan vi begynne å analysere partier. Sjakk er komplekst, så fire helger er ikke nok til å dekke halvparten av det jeg kunne ønske, men jeg sørger for at vi får gått gjennom de viktigste tingene i løpet av helgen.

Søknadsskjema

 

– Man kan dele et sjakkparti i tre faser: Åpning, midtspill og sluttspill. Vi hadde mye fokus på åpning i starten, – for det er viktig å overleve åpningen. Vi hadde også litt fokus på sluttspillet, men det er midtspillet som er vanskeligst. Nesten alle kan spille 10 fornuftige trekk og følge de viktigste prinsippene. Men i midtspillet må du lage en plan og ha en mening og mål med trekkene. Jeg har hatt mye fokus på dette i de partiene jeg har vist dem. Jeg forklarer grundig hva den konkrete planen er, og hvordan man kan oppnå en fordel.

Galleri

– Studentene har ulik erfaring med sjakk fra før: Noen er nybegynnere, andre har spilt en del. Er det en utfordring? Hvordan løser du det?
– Det er helt mulig å være med selv om du ikke har spilt noe særlig. Jeg forventer at man vet hvordan brikkene flyttes, men ikke noe utover det. Jeg snakker også med alle individuelt, så det viktig å være nysgjerrig og stille spørsmål når man lurer på noe. Etter hvert blir de mest erfarne mer selvgående.

– Hvordan tror du sjakk virker inn på det sosiale miljøet på Nansenskolen?
– Jeg tror det er kjempeviktig, sier Askild. – Sjakk er et samlingspunkt som flere kan ta del i, enten som spiller eller tilskuer, og man kan diskutere partiet, og komme med tips og tilbakemeldinger. Jeg tror de får mye ut av å spille sjakk med hverandre. Flere har lært åpninger jeg bare så vidt har gått innom, og så har de sammen senere satt seg inn i det.

Filosofi, litteratur og politikk: Les mer om fagtilbudet!

– Hva er grunnen til at du selv og så mange andre, bruker så mye tid på dette spillet?
– Jeg liker sjakk fordi det blir en form for meditasjon, sier Askild. – Jeg kobler av fullstendig og sjakken blir et fristed der jeg kan rømme litt vekk fra resten av verden, og gå inn i det med hele meg. Det er mange ferdigheter man lærer seg ved å være sjakkspiller, som man bruke i andre deler av livet. Man finner kreative løsninger på utfordringer som oppstår, fordi du alltid må ta stilling til den gitte situasjonen, og du må komme opp med best mulig løsning. Du lærer å kunne planlegge – og å se hva som kan skje fram i tid. Dessuten blir man god til å lese sosiale situasjoner, – sjakken har trenet intuisjonen min.

Galleri

Søknadsskjema

 

Vis alle innlegg