Rektor om «Understanding Asia»

02.-06.03.2020

Rektor Unn Irene Aasdalen med samarbeidspartnerne Chunrong Liu og Geir Helgesen (foto: HS Røhr)

Årets Asia-uke starter mandag 2. mars og med Japan, det moderne Japans buddhisme og shintoisme, samt vakre japanske hager og estetikk så vel ute som inne. – Det er første gang vi vier en hel temadag til Japan, og det blir riktig spennende, sier rektor Unn Irene Aasdalen.

-Vi har ofte i disse Asia-ukene latt hovedvekten ligge på sikkerhetspolitikk, men i år vil vi i like stor grad også ha brede kulturelle temaer oppe til debatt.

Som alltid er Nansenskolens tidligere studenter varmt velkomne til å delta, gratis, og det samme gjelder venner av Nansenskolen. Både maten som serveres og blomsterdekoren vil ha hentet asiatisk inspirasjon.

Morgenøkta mandag 2. mars er det professor i japansk ved Universitetet i Oslo, Mark Teeuwen som står for. Etter lunsj holder oversetteren Ika Kaminka foredrag om japanske hager, og på ettermiddagen vil de som har lyst få lov til å prøve seg på japansk papirbretting i en origami-workshop, arrangert av tidligere Nansenskole-student Irma Fearnley.

Etter Japan-dagen blir det som vanlig fokus på Kina og Korea. – Vi er glade for igjen å få kapasiteter som Geir Helgesen og Chunrong Liu opp som forelesere, sier Unn Irene Aasdalen. – De to vil snakke om Kinas kultur og nye politiske virkelighet.

Freya Gao vil forelese om kinesisk soft power, og som ung, kinesisk Ph.D-stipendiat i antropologi ved Universitetet i Århus vil hun også presentere et foredrag om Kina sett fra et ungt menneskes ståsted.

Den danske forfatteren Kåre Bluitgen har reist omkring i Nord-Korea og vil snakke om hva han så der og folk han møtte. John Jones vil forelese om Korea og fredsprosessen, og arrangere en workshop.

Det er 7. gang at Nansenskolen arrangerer «Understanding Asia» uke, og det skjer i samarbeid med det kinesiske Fudan Universitetets Europeiske Senter og SOAS, Senteret for Orientalske og Afrikanske Studier ved Universitetet i London.