Prat med Ylva og Tayyeb

21.03.2017

Studentene på linjen Filosofi, litteratur og politikk, er denne uka er i gang med å skrive semesteroppgave. Ylva Solrun Rio-Erichsen og Tayyeb Ahmad forteller om Nansenskolen og semesteroppgavene.

Hvorfor valgte dere å ta et år på Nansenskolen etter videregående?

– Jeg var usikker på hva jeg ønsket å gjøre, sier Tayyeb. – Men så snublet jeg tilfeldigvis over en brosjyre om Nansenskolen. Jeg er interessert i både filosofi, kunst og skriving, så den faglige helheten på Nansenskolen passet meg godt.

– Vi fikk besøk av noen Nansenskole-studenter på Katta i Oslo, der jeg gikk på videregående, sier Ylva. – Det de fortalte, bidro til at jeg søkte. Den faglige bredden var en positiv ting for min del. Jeg var usikker på hva jeg ville studere videre, og Nansenskolen er en måte å få innsikt i ulike fag. Dessuten har moren min gått på Nansenskolen.

Hva skriver dere semesteroppgave om?

– Jeg skriver om intersexbarn, sier Ylva. – Om FNs kritikk av dagens praksis med kjønnsnormaliserende operasjon av spedbarn, som ses som et brudd på FN’s barnekonvensjon. Semesteroppgaveuka er en fin måte å kunne gå inn i tema jeg er interessert i og gå litt mer i dybden, noe jeg kanskje ikke ville tatt meg tid til ellers.

– Jeg skriver om estetikk, sier Tayyeb. – Jeg ønsket å se nærmere på kunstens natur. Hva er det som gjør noe til kunst? Kunst er et flytende begrep, så jeg ville forsøke å rydde opp litt i begrepet for min egen del. Jeg er opptatt av kunst og liker å tegne og male.

Er det noe dere vil trekke fram som viktig fra dette året på Nansenskolen?

Tayyeb: – Det er vanskelig å velge ut en ting. Men en viktig ting er at jeg blir inspirert til noe nytt hver time. Det er stor faglig variasjon, og gode lærere som trekker deg med. Og så er det alt det hverdagslige, – som å sitte og ta en kaffe og lese avisen i peisestua.

Ylva: – Lillehammer by har en fin størrelse, – både for de som kommer fra større byer, og for de som er fra mindre steder. Man har gangavstand til alt, og det er avslappende og rolig her.

– Og så gleder vi oss til at vi som går på linjen snart skal reise til Athen sammen! Det å reise dit blir nesten som en ferie. Samtidig har vi blitt forberedt på reisen i forkant, gjennom forelesninger både om antikken, gresk historie og filosofi. Vi vil også lære mer om flyktningkrisen og dagens politiske situasjon i Hellas.

(Intervju og foto: Heidrun Sørlie Røhr)

Ønsker du å søke på Nansenskolen? Les mer