Platonfeiring

07.11.2019

Unn Irene Aasdalen innførte den årlige feiringen av Platons fødselsdag da hun ble rektor i 2013 (foto: Heidrun Sørlie Røhr)

– Mens vi hvert år feirer Platon på fødselsdagen hans den 7. november, gir det noe ekstra at vi i år også feirer den nordiske folkehøgskolen, sier rektor Unn Irene Aasdalen. Hun ønsker alle venner av Nansenskolen velkommen til årets festaften. Årets Platondag på Nansenskolen sammenfaller helt nøyaktig med 175-årsjubileet for at den første folkehøgskole åpnet i Danmark.

Dette skjedde 7. november 1844, i Rødding i Sønderjylland. 20 år senere kom den første norske folkehøgskole på Hamar.

– Hvert år når de nye studentene er kommet til Nansenskolen forteller jeg hvordan skolen vår tilhører to stolte tradisjoner, sier rektor. – På den ene siden er Nansenskolen et humanistisk akademi, og ble grunnlagt som sådan av stifterne Wyller og Schjelderup i 1938. Skolen står med sin vekt på filosofi og dannelsesfag i tradisjonen etter Platons akademi i Athen, grunnlagt i antikken. Det platonske akademiet feirer vi hvert år som opprinnelsen til hele den europeiske sivilisasjon og vitenskapstradisjon, sier hun.

Det var først i 1959 at Nansenskolen lot seg registrere som en folkehøgskole, og dermed tilsluttet seg folkehøgskolebevegelsen, sier rektor.
– Men i virkeligheten har akademiet og folkehøgskolen mye til felles. Vekten på dialog og løpende samtale mellom lærere og studenter er avgjørende i begge tradisjonene, og også betydningen tillagt å søke sannhet, utvikle vennskap, søke det felles gode og legge vekt på dannelse.

I Platons dialoger er spørsmålet om kjærlighetens betydning sentralt, og årets Platondag på Nansenskolen markeres passende nok 7. november kl. 19.00 med en dialog om kjærligheten, den platonske – og den ikke så platonske.

Gjest denne kvelden er forfatteren Geir Gulliksen, som har skrevet en rekke romaner om kjærlighet i vår senmoderne tid. Han ble blant annet nominert til Nordisk Råds litteraturpris for «Historie om et ekteskap».

Han vil i samtalen møte rektor Unn Irene Aasdalen. Hun har behandlet den filosofiske kjærligheten og de ulike fortolkningene av Platons Symposion i sin Ph.D.-avhandling fra Universitetet i London, samt i fagfilosofiske artikler og boka Den gjenfødte Eros. De to vil fortsette den samtale de begynte på om filosofi og kjærlighet i NRK P2 tidligere i år i programmet Verdibørsen.

• Vel møtt torsdag 7. november kl 19.00!
  • Gratis og åpent for alle

Les mer om Platondagen her

(Intervju: Heidrun Sørlie Røhr, 31/10-2019)