Sammendrag
Unn Irene Aasdalen forteller om Øst-vest sommerskolen NEWDAY, som skal foregå på Nansenskolen i august 2024.
Tidligere rektor, nå lærer i internasjonal politikk, Unn Irene Aasdalen, tar sommerferie fra i dag. Men hun gleder seg til neste punkt på programmet.
– Det er vår store Øst-Vest sommerskole NEWDAY som starter 30. juli, sier Unn Irene. – Der bringer vi sammen unge fra Øst og Vest, og snakker om noen av vår tids største politiske utfordringer. Eksempelvis, opprustning, miljøspørsmål, utsiktene for fredelig sameksistens.
Mange som har gått Internasjonal Politikk-linjen skal være med som assistenter og deltakere på sommerskolen. Vi gleder oss også stort til å bli kjent med våre langveisfarende, internasjonale gjester. Det kommer en stor gjeng studenter fra Asia. Hele 22 kommer fra Fudanuniversitetet i Shanghai, og en rekke andre universiteter er også representert. Alt fra Tsinghua i Beijing, via Universitetet i Hong Kong og Universitetet i Shandong til noen enkelte fra Japan, Sør-Korea og Vietnam.
Vi har en strålende liste med foredragsholdere. Fra Sør-Korea kommer Moon Chung-in. Han var inntil mai 2022 presidenten Moon Jae-ins særlige sikkerhetspolitiske rådgiver. Moon skal snakke om hvilke utenrikspolitiske valgmuligheter Sør-Korea reelt har, i en politisk virkelighet preget av økende konflikt mellom USA og Kina. Fra Kina kommer Chen Zhimin. Han er visepresident for Fudanuniversitetet, og vil snakke om forholdet mellom Europa og Kina innenfor en verdensorden som er i endring. Vi har også med Ole Wæver, som vil forelese om fred, sikkerhet og globalt lederskap. Han er mannen bak den kjente Københavnerskolen innen internasjonal politisk teori.
– På grunnen av pandemien måtte vi i noen år vente med å arrangere vår Øst-Vest sommerskole, men nå er vi i gang igjen. Som tidligere kommer Geir Helgesen og Chunrong Liu opp. De er en del av arrangementskomiteen, sammen med Nansenskolens Unn Irene Aasdalen. Chunrong Liu skal fortelle om hvordan den nordiske politiske modellen ser ut fra Kina, og Geir Helgesen vil analysere om Øst og Vest nærmer seg hverandre, eller er i ferd med å gli fra hverandre. Selv skal Unn Irene Aasdalen skal snakke om den humanistiske arven etter Nansen.
– Fra tidligere år vet vi at noe av det mest fantastiske med NEWDAY er menneskemøtene, forteller Unn Irene. – Hvordan unge fra Kina, som kanskje aldri har vært utenfor eget land, opplever å komme til bittelille Lillehammer og bli kjent med norske og europeiske studenter. Av det er det allerede kommet vennskap og nettverk, og nå gis det nye muligheter for å møtes. Verden blir stadig mer polarisert i disse tider, og det er viktig å snakke sammen og bli kjent med hverandres synspunkter. Ikke for å bli enige, men for å finne måter å løse konflikter fredelig, avslutter Unn Irene.