Minneutstilling – Vegard Stalsberg

08.04.2017

Vegard Stalsberg (foto: Jan Egge)

Minneutstilling på Galleri Zink. Billedkunstner Vegard Stalsberg (1949-2015) var kunstlærer på Nansenskolen i 30 år.

Kort tid etter hans død var venner og familie samlet på Nansenskolen. Her ble ideen lagt frem om å skrive en bok om kunstneren, mennesket og læreren. Arvid Møller, forfatter av flere bøker om kjente nasjonale og lokale kunstnere, har skrevet boka, som blir presentert ved åpningen av minneutstillingen.

Inge Eidsvåg, forfatter og tidligere rektor og lektor ved Nansenskolen, skriver i boka:

Fra 1985 og i 30 år framover hadde studentene ved Nansenskolen en sjelden kunstfaglærer i Vegard. Han var mer los enn lærer, og som det har han betydd utrolig mye for mange – både på årskurs og sommerkurs. Han trodde på alles muligheter og at studentene selv kunne finne veien og lære gjennom å erfare. I den prosessen var han der, som los. Han kjente leia og de umerkete grunnene, visste at det i livet også er flo og fjære og at grunnstøting ikke er det samme som totalhavari. Vegard var ikke en pedagog som kom med ferdige opplegg og skjema for progresjon og selvevaluering. (Terningkast og smilefjes forekom aldri i hans vurderinger.) Selv om han i yngre år hadde vært sersjant i det militære, var det lite formell eksersis i Vegards timer. Studentene fikk møte en lærer som selv sto midt oppe i en skapende prosess, og som visste hva kunstnerisk arbeid innebærer: usikkerhet, prøving og feiling, men framfor alt utholdenhet og hardt arbeid.

Utstillingen åpner på Galleri Zink lørdag 8. april 2017 kl 13.00

Mange studenter og ansatte ved Nanskolen ble invitert til Bruselia på Tretten, der Vegard Stalsberg bodde og arbeidet. Den nærmeste familie vil heretter bruke stedet til å formidle hans kunst. Henvendelser om Bruselia eller boka rettes til Stalsberg Kunst A/S, ved: