Mat og bærekraft

Kjøkkenleder Heidi Mathisen med dagens vegetaralternativ (foto: Heidrun Sørlie Røhr)

– Maten er veldig god!

Signhild, Felix og Martin er studenter på Nansenskolen dette året. Martin er vegetarianer, Signhild er pescetarianer og spiser fisk i tillegg til vegetarmat, mens Felix spiser både kjøtt, fisk og grønnsaker.

– Hvordan er det å være vegetarianer eller veganer her?
– Det er veldig god vegetarmat på skolen, sier Signhild og Martin. Det er dessuten stor variasjon i matrettene, – vi har ennå ikke fått det samme to ganger!

Maten er et av de feltene hvor Nansenskolen har gjort noen viktige grep for å gjøre skolens drift mer bærekraftig. Det er to rene vegetardager hver uke, – en bevisst satsning på mer vegetarmat og mindre kjøtt. Til alle andre middager serveres det en vegetarrett som alle kan smake på, i tillegg til en kjøtt- eller fiskerett.

Felix er ikke vegetarianer, men synes likevel det er bra at det serveres gode vegetarretter i tillegg til kjøtt- og fisk. – Jeg er overrasket over hvor god maten er! Jeg tror at noen av studentene som ikke har vært vant til å spise noe særlig grønnsaker, synes det er en overgang. Men det går veldig bra!

Heidi D. Granlien Mathisen er kjøkken- og internatleder, og har ansvar for planlegging, innkjøp og matlaging på Nansenskolen. De siste årene har hun gradvis innført mer vegetarmat på skolen, og har fått bare positive reaksjoner på det, både fra studenter og ansatte.

– Hva er dagens meny?
– Dagens vegetarrett er en gryte med sesongens norske rotgrønnsaker og byggryn, sier Heidi. – Ved siden av serverer vi en gryte med sauekjøtt med stekte grønnsaker til. Vi prøver å bruke norske råvarer så langt det lar seg gjøre. Det handler om kortreist mat, om å bevare norsk jordbruksareal og å ta vare på mattradisjoner.

– Hva tenker du om forholdet mellom mat, miljø og rettferdig handel?
– Jeg synes det er viktig at ungdom i dag blir presentert for god og næringsrik mat som ikke inneholder kjøtt eller fisk. Dessuten lager vi mat fra bunnen av. Da vet vi hva maten inneholder, og at det er minst mulig tilsetningsstoffer. Vi baker vårt eget brød hver dag. Vi er også sertifisert Fairtrade-skole.

– Må vegetarianere eller veganere betale mer for maten?
– Det koster ikke noe mer å spise vegetarisk på Nansenskolen! For det første ønsker vi at studentene skal velge mat som er bedre for miljø, klima og deres egen helse. Dessuten er vegetarmat rimeligere enn kjøtt, i hvert fall for oss som lager maten fra bunnen av, sier Heidi.