Økologi og miljø
Menneskets økologiske fotavtrykk blir større og større, og dypere og dypere. Det er lett å kjenne på at man aldri får gjort nok for å motvirke miljøødeleggelsene vi er vitne til, og som vi alle bidrar til kun ved å være et menneske. Hva er individets ansvar, og hva må plasseres på systemnivå? Hva kan vi selv gjøre?

Linjefag
Nansenskolen har lang tradisjon for å undervise i miljøfag. Denne linja har som ambisjon å dekke samspillet mellom økonomi, økologi og samfunn. Vi tar for oss forståelsen av menneske og natur i klassisk økonomisk teori, og forsøker å sette dette i sammenheng med de økologiske og sosiale utfordringene vi står overfor, som klimaendringer, miljøødeleggelser, naturtap, ressursutarming, fattigdom, finanskrise og pandemi. Vi diskuterer om det finnes et motsetningsforhold mellom det økonomiske systemets krav til vekst og klodens økologiske begrensninger, og hvordan dette kan løses.
Linjen er praktisk rettet og tar sikte på å inspirere til handling og atferdsendring. Undervisningen består av foredrag, diskusjon, naturobservasjoner, ekskursjoner, verksteder og besøk hos andre aktører på miljøfeltet. Vi henter også inn ledende eksperter innen de ulike fagområdene.
Alle linjene har fellesundervisning tre formiddager pr. uke. Disse er:
Internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk
Her får du møte gjesteforelesere med internasjonal erfaring og kompetanse, fra forskning, diplomati, humanitært arbeid og fredsarbeid.
Filosofihistorie
Her lærer du om filosofihistorien fra antikken og frem til i dag.
Kunsthistorie
Her blir du kjent med de ulike epokene i kunsthistorien, fra det gamle Egypt til moderne kunstformer.
Valgfag velger du i tillegg til linjeundervisning og fellesundervisning. Det er ingen fast grense for antall valgfag, men de velges ut fra interesse og kapasitet.
Tekst og bilde
Faget utforsker ulike måter å kombinere tekst og bilde på, både med tradisjonelle og moderne teknikker. Faglærerne er billedkunstnere som jobber på Nansenskolen.
Friluftsfag
I dette valgfaget vil vi gå ut i naturen på små ekspedisjoner og turer. Vi vil lære oss å være i naturen, oppleve mangfold og egen mestring. Vi lærer oss å kjenne på naturens egenverdi.
Kor
I koret får du lære om stemmebruk, sangteknikk og det å synge flerstemt. Vi jobber med repertoar fra ulike epoker i musikkhistorien. Koret opptrer på flere arrangement på skolen, blant annet Åpen dag.
Russisk språk
Vi lærer alfabetet og å uttale de grunnleggende lydene, og får en innføring i skriftlig og muntlig språkbruk. Målet er å mestre hverdagslige situasjoner på russisk, og kunne skrive korte tekster.
Nansenmix
Faget inviterer både lærere og praktisk personale på skolen til å dele både engasjement og kunnskaper om ulike ting. Dette er et lavterskel fag der det viktigste er å ha det hyggelig sammen!
Sjakk
Dette faget inneholder både teori og aktivt sjakkspill. Faglærer Askild Bryn spiller selv sjakk, og har også dekket sjakkmesterskap for NRK.
Tegning
Dette er et intensivkurs i tegning, der du får prøve å bruke blyant, kritt, tusj og kull. Vi prøver ut ulike metoder for å uttrykke oss og bruke blikket.
Retorikk
Dette er et intensivkurs om talekunst. Vi tar for oss den retoriske tradisjonen, fra antikken og frem til i dag. Det vil bli lagt særlig vekt på å analysere politisk retorikk og kommunikasjon.
Linja passer for deg som er engasjert i miljø- og klimaspørsmål, artsmangfold og bærekraft, og som ønsker å forstå de store utfordringene verden står overfor og gjøre din del for å løse dem.
Dette vil du lære
- Om naturens betydning for mennesket.
- Om menneskets innvirkning på artsmangfold og klima.
- Om økologi og bærekraft.
- Om viktige politiske grunnlagsdokumenter om klodens tilstand (FNs klimapanel, Naturmangfoldspanelet, m.m.).
- Om det økonomiske systemets betydning og teknologiske løsninger.
- Om gjenbruk av ressurser og hva du selv kan gjøre, som redesign og matproduksjon.
- Om å engasjere seg i miljøorganisasjoner.
Nansenskolen har siden 1938 vært en viktig arena for refleksjon og debatt, med en særegen rolle i norsk offentlighet. Skolebygningen ligger i et rolig og ærverdig villastrøk nær sentrum av Lillehammer, ca. 2,5 timer nord for Oslo. Hovedbygningen er en vakker murvilla fra 1918 med to store tilbygg, der det er undervisningsrom, atelier, matsal og bibliotek. Fra hagen har du vakker utsikt over Mjøsa og Lågendeltaet.
Hvor bor du?
Skolen har eget internat der studentene bor, som ligger ved alleen ned mot skolebygningen. Alle rom har utsikt mot hagen eller mot gårdsplassen. Det er både dobbeltrom og enkeltrom.
Mat
Studentene spiser alle måltider på skolen, og kjøkkenet får mye ros fra studentene for både god og næringsrik mat! Her får du både både vegetar- og veganmat i tillegg til fisk og kjøtt, uten å betale noe ekstra. Vi er også Fairtrade-sertifisert.
Alle linjer vil få tilbud om å reise på en studietur i vårsemesteret, med en faglig profil som er tilpasset linjen. De siste årene har reisen gått til enten Athen eller Berlin. Tidligere reiser har gått til Oxford, København, Moskva, Balkan og Vest-Afrika.

Linjelærer

Lærer i økologi og miljø
Ida-Sofie Solberg Stryken er lærer i faget "Grønne grep - Bærekraft i praksis", og har også ansvar for den årlige "Bærekraftuka". Hun er tidligere utdannet agronom i økologisk landbruk, og er i gang med en Mastergrad i utdanning for bærekraftig utvikling. Hun er også medlem og styremedlem i flere miljøorganisasjoner.

Lærer i filosofi og politikk
Joakim Hammerlin er filosof og underviser i politisk tenkning, økologi og miljø. Han er spesielt engasjert i utviklingen og ivaretakelse av den liberale rettsstaten. Joakim har utgitt flere bøker om rettsstat, demokrati og terrorisme. For øvrig inviterer han studentene til ballspill en gang i uka.

Billedkunstner og lærer
Frøydis Helene Frøsaker er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og har senere arbeidet med ulike medier. De siste årene har hun fokusert på tegning, samt installasjon og video, hvor landskap og natur er tema. I tillegg til sitt kunstneriske virke har hun undervist i grunnskole, videregående skole og på Nansenskolen, og er opptatt av dypøkologien som filosofisk retning.









