Lillehammer blir UNESCO litteraturby!

Midt under Nansenskolens Bokdager får vi gladnyheten om at Lillehammer blir UNESCO Litteraturby, og vi spør skrivelærer Hans Tarjei Skaare, som har vært aktiv i arbeidet med søknaden, om hva dette betyr…

– Det er jo stor stas, da! Det er andre gang vi søker; det har vært et samarbeid over flere år mellom byen og kulturinstitusjonene her. UNESCO-status er et nåløye der mange kriterier legges til grunn, og nå blir vi altså første slike by i Skandinavia og kommer i et nettverk med kulturbyer som Edinburgh, Krakow og Reykjavik – og tilsvarende byer på andre kontinenter.

Men hva innebærer det egentlig?

– Det vet vi ennå ikke rekkevidden av, men byen satser, regionen satser, og våre samarbeidende kulturinstitusjoner vil gjerne trå til sammen med Nansenskolen for at byen skal være ledende på arbeidet med litteratur. For skolen betyr dette en videreutvikling av vår posisjon som litteratur- og skriveskole, som seminarsted, og som et litteraturhus slik det alltid har vært. Også fredsenterets planer om dialogby hører med her; hva som finner sted i byen i juni 2018 og videre fremover.

Hvordan vil folk flest merke statusen som litteraturby?

– Ja det blir spennende å se; det blir medieoppslag, regner jeg med, og en slik status vil jo styrke alt som foregår av litterær og kulturell aktivitet i byen vår, så det blir nok mer av alt som allerede foregår. Litteraturen kommer til å bli enda tydeligere i bybildet, tenker jeg, ikke minst ved å tydeliggjøre hva vi allerede har – nobelprisvinnerne våre, dikterhjemmene, litteraturhuset, litteraturfestivalen og skolen vår, men det er mye mer som nå vil vise seg at inngår i en helhet, og jeg tenker meg at man som menigmann kommer til å tenke at Lillehammer, det var OL-byen i 1994, men det er og blir Litteraturbyen!

Les mer i Gudbrandsdalen Dagningen (GD)

Se oppslag i NRK

Les mer om Skrivekunstlinjen på Nansenskolen

 

Vis alle innlegg