NB! Dette kurset er nå fulltegnet, og det er dessverre ikke mulig å melde seg på.
En uke i den strålende bysantinske kunstens tegn!
Den bysantinske kunsten er et stort og rikt emne, og kursprogrammet inkluderer ikke bare billedkunst og kirkebygg, men også historie og teologi.
Det er naturligvis de kristne motivene som florerer, og kunstens skjønnhet speiler den høyere skjønnhet. Den elegante og sofistikerte bysantinske billedkunstens påvirket malerkunstens utvikling i Vest-Europa, men den blir per se sjeldent gjort til gjenstand for fokus.
Det bysantinske imperiet strakte seg over mer enn tusen år. På sitt mektigste strakte det seg fra hovedstaden Konstantinopel, inn i Italia, over Nord-Afrika, gjennom Midtøsten og hele veien østover gjennom de slaviske landene.
I flere hundre år var Bysants det fremste kristne rike, og deres kristendom var også vår kristendom, inntil skismaet i 1054. Selv etter skismaet er forskjellen ikke uendelig stor, og Øst- og Vest-kirkene har den nikenske trosbekjennelse til felles. Den nikenske-konstantinopelske, som den rettelig burde kalles.
Vi kan snakke om bysantinsk kunst fra 300-tallet etter Kristus og langt inn i det 15. århundret. I løpet av uken på Nansenskolen vil kulturhistorien presenteres, helt tilbake fra den spede begynnelsen med keiser Konstantin som flyttet Romerrikets hovedstad østover til Bysants. Enda viktigere var det at han gjorde kristendom lovlig etter århundrer med romersk kristenforfølgelse.
Vi vil følge Bysants gjennom oppgangs- og nedgangstider, se på deres ikondyrkelse og det motsatte, deres ikonoklasme. Vi vil få anledning til å beundre kirker og mosaikker, høre om hvordan den klassiske arven var i behold i det Østromerske riket mens den forfalt i Vest.
Når de aldri hadde en renessanse i Bysants var det kanskje fordi de ikke trengte den? I Bysants mistet de lærde aldri kontakten til antikkens tenkning. Det var impulsene fra de bysantinske lærde som for alvor satte skubb i den italienske renessansen.
Vi vil avrunde kurset med hvordan Konstantinopel i 1453 ble overtatt av ottomanene, og trekke en linje inn i inspirasjonen man i så vel Øst som Vest trakk fra det bysantinske.
Underveis vil det handle om vakre illustrerte manuskripter, storslått arkitektur, fresker og mosaikker. Det vil bli gitt et lite krasj-kurs i periodens teologi, musikk, ja, til og med bysantinske smykker.
Vi er så heldige å ha bysantinisten Christine Amadou med oss til å fortelle om Bysants historie og om den ortodokse teologiens sentrale rolle. Også i år vil vi arrangere kurset i samarbeid med Lillehammer Kunstmuseum. På Kunstmuseet blir det foredrag om omvisninger i de aktuelle utstillingene deres.
Det vil serveres middelhavsmat fra vårt gode kjøkken. Om aftenene blir det blir kunst-quiz og hygge. Dersom været tillater det, blir det fine og sommerlige sammenkomster i Nansenskolens hage.
Medvirkende:
- Unn Irene Aasdalen, filosofihistoriker og lektor ved Nansenskolen
- Else Marie Lingaas, idéhistoriker og leder av Nansenskolens venner
- Christine Amadou, bysantinist og professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo
- Cecilie Skeide, kunsthistoriker og konservator ved Lillehammer Kunstmuseum
- Nils Ohlsen, kunsthistoriker og direktør ved Lillehammer Kunstmuseum
- Inge Eidsvåg, forfatter og tidligere rektor ved Nansenskolen
Illustrasjonsbilder:
Over: Utsnitt av mosaikk fra San Vitale-kirken i Ravenna.
Under: Keiserinne Helena av Bysants med Kristi kors, Lucas Cranach den eldre, 1525