– Jeg har vunnet sju måneder, ikke mistet to!

Astrid B. Folvik og Sivert G. Mortensen har gått på Skrivekunstlinjen og linjen Filosofi, litteratur og politikk dette skoleåret. De har dessuten vært leder og nestleder for studentene.

– Hva var viktigste for dere, faglig sett?

Astrid synes skrivingen har vært det aller viktigste. – Jeg har funnet min stemme, sier hun. – Det var så mye som lå til rette for at jeg kunne prøve ut forskjellige stemmer, uten at det var farlig. Nå har jeg funnet en måte jeg vil skrive på, og jeg jobber med et skriveprosjekt som jeg håper kan bli til noe.

Sivert likte aller best linjetimene i politisk tenkning med lærer og filosof Joakim Hammerlin. – Det var spennende å høre om filosofene og deres liv, men også om deres plass i historien, sier Sivert.
– Før jeg kom til Nansenskolen hadde jeg bare overflatisk kjennskap til filosofi, men nå har jeg fått en oversikt over faget og hvordan det henger sammen med den politiske historien.

Sivert var valgt som studentenes leder, og var studentenes representant i skolens styre, mens Astrid var nestleder.

– Det var veldig spennende, sier Sivert. Det var interessant å få innsikt i det formelle, og styret er det øverste leddet i skolens virke. Jeg fikk innsikt i skolens økonomi, og fikk være med på å ta avgjørelser i forhold til oppussingen av internatet. I den saken følte jeg at jeg kunne bidra med noe, og at studentenes innspill ble tatt på alvor, fortsetter Sivert.

– Det var ganske mye arbeid med studentenes Åpen dag, sier Astrid. – Jeg følte at skolens ledelse tok oss på alvor, og jeg kjente litt ekstra på ansvaret. – Men det var også et ansvar som gjorde meg godt! Astrid har hatt slike verv før, men da har det vært mer symbolsk, hevder hun. Denne gangen måtte hun ta avgjørelser og ta kontroll på ting.

– Vi var en god blanding med folk i studentrådet, og ikke redde for å være uenige, fortsetter Astrid. – Jeg tror min styrke er at jeg ikke blir så fort stressa, men er god til å holde humøret oppe selv om det er mye å gjøre.

Årets studenter ble sendt hjem 12. mars pga koronapandemien. – Hvordan var tiden etterpå?

– De første dagene var som en apocalypse, sier Astrid. – Det var veldig spesielt å si farvel til vennene mine, og i starten var jeg litt bitter og lei meg fordi jeg hadde mistet to måneder.

– Men da jeg kom tilbake til skolen for å hente tingene mine, forsto jeg at jeg hadde vunnet sju måneder, ikke mistet to! På disse månedene har jeg fått et helt spesielt forhold til skolen og til Lillehammer, sier Astrid.

– Jeg syntes det var fantastisk at vi kunne fortsette å ha undervisning på Zoom, sier Sivert. Det var godt at rutinen og timeplanen ble bevart, selv om vi ikke var på skolen lenger. Men jeg følte også at vi mistet mange dager med samhold.

– Jeg hadde nettopp besøk av romkameraten min fra Nansenskolen, legger Sivert til. – Vi kommer til å holde kontakten framover! Da jeg hadde hentet tingene mine på Nansenskolen, møttes vi der og gikk en tur i hagen og til byen, mens vi mimret om hvordan vi pleide å gå rett fra filosofitimen og bort til Fretex på onsdagene…

Begge to har planene klare for tiden framover. Sivert skal studere historie og sosiologi, med et langsiktig mål om å bli lærer på videregående skole. Astrid skal ha et friår og jobbe på sykehjem. – Jeg liker godt å jobbe der, sier hun. – Jeg skal dessuten fortsette å skrive på prosjektet mitt, og hovedmålet er å skrive en bok. Fra neste høst ønsker jeg å studere journalistikk i Bergen. Jeg har hørt at de har godt miljø, også for de som skriver, avslutter hun.

(Intervju: Heidrun Sørlie Røhr, mai 2020)