Sammendrag
Kris Vibe Skagen forteller om den første tiden på linjen Visuell kunst på Nansenskolen.
“Jeg har fått et utvidet syn på hva jeg kan få til,” sier Kris (21) om hva hun har lært etter to måneder på linjen Visuell kunst på Nansenskolen. Selv om hun først og fremst begynte på skolen for å treffe nye folk, setter hun pris på å lære om – med egne ord – “alt som er greit å vite innenfor humanistiske fag” i tillegg til å knytte nære vennskap.
Nye familiemedlemmer
Kris hørte om Nansenskolen fordi både broren hennes og noen venner hadde gått her. “De er kule folk. Så jeg tenkte at det sikkert er flere kule folk som går der,” ler Kris.
“Det kuleste ved å gå her er den merkbare forskjellen i at jeg har blitt mer sosial. Ikke fordi jeg var kjempe-innadvendt før, men jeg har blitt mye mer utadvendt,” sier Kris. Og det er kanskje ikke så rart, for som hun sier, føler man seg trygg og velkommen til å sette seg ned med hvem som helst på skolen og snakke.
Det er bare to måneder siden at Kris begynte semesteret på Nansenskolen, men det føles som om hun har kjent medelevene i mye lengre tid. “Du får nære vennskap fort, de føles nesten allerede som familiemedlemmer. Jeg gleder meg til å se hvordan det er på slutten av året,” sier hun, og tipper at elevene “kommer til å være helt flettet sammen” til den tid.
Et inspirerende skoleår
“Det er sånne ting man burde vite, men som jeg aldri har tatt meg tid til å lære,” forteller Kris om det hun har lært i undervisningen på Nansenskolen. Kris går på linja Visuell kunst, og har felles- og valgfag innenfor kunst-, filosofi- og litteraturhistorie.
Kris forteller at hun har lært mange forskjellige kunstformer som hun nok ikke engang hadde visst eksisterte, dersom hun ikke gikk på kunstlinja. Dessuten forteller hun at “jeg har allerede lært mye av kunsttimene og fellesfagene. Kunsthistorie syns jeg er utrolig interessant, det er spennende å lese gamle bilder. Og i litteraturhistorie fylles hjernen min,” ler Kris.
Selv om hovedmålet til Kris ikke var å gå på Nansenskolen for å lære, setter hun stor pris på det akademiske utbyttet hun har fått i tillegg til gode vennskap. Kris opplever å få “et bedre grunnlag for å forstå verden,” og legger til at “mange ser på folkehøgskole som et år der du tuller rundt, og det er ikke noe galt med det, men jeg er glad for at jeg lærer mye på Nansenskolen.”
Typisk Nansen
“En kveld gikk en svær gjeng ned til Mjøsa, alle var litt fulle,” starter Kris, og fortsetter: “Plutselig var det ei som reiste seg og sa at nå skal jeg bade, og så løp hun ut i badetøyet. Først var alle sånn, nei, men så løp jo alle ut etter henne. Alle badet i undertøyet i alt for kaldt vær, så det var kaldt, men veldig morsomt. Da jeg gikk opp hørte jeg at mens de svømte og hadde begynt å fryse, hadde de begynt å snakke om politikk. Det syntes jeg var typisk Nansen,” sier Kris.
Visuell kunst
Det første Kris nevner om linjelærer på Visuell kunst, Frøydis, er at hun lager “helt sinnssyke kulltegninger. Det er vanskelig å få til såpass nøyaktige kulltegninger som hun lager, og det er en helt spesiell stemning over dem.” I samme setning påpeker Kris at “Frøydis er ikke bare flink som kunstner, men også en kul lærer, syns jeg. Hun klarer å få oss ut av komfortsonen, og er åpen for forskjellige stiler.”
Kris har oppfattet det som at mange kunstskoler har rykte på seg for å være noe sjeleknusende, med lærere som får deg til å hate kunst fordi de kritiserer deg så mye. Heldigvis har ikke undervisningen på Visuell kunst vært slik i det hele tatt. På Visuell kunst er det mange vidt forskjellige kunstneriske uttrykk og teknikker blant elevene. “Det er kult hvordan vi utfyller hverandre,” forteller Kris.
Selv beskriver Kris stilen sin som semirealistisk, nærmere bestemt et sted mellom tegneserieaktig og realistisk. Andre har skildret stilen hennes som “hvis illustrasjoner i en barnebok var skumle.”
Nye impulser
Det store målet til Kris er å lage tegneserier. Hun har tegnet hele livet, men aldri gått i skole for det før nå. “Jeg har tegnet lenge, men alltid holdt mye på med det samme, tegnet mye på datamaskin og med samme tegneprogram.” Derfor setter Kris stor pris på at hun får testet ut mange forskjellige kunstformer på Nansenskolen. Som hun selv sier: “I stedet for å gjøre det samme hele tiden, føler jeg at jeg får prøvd mange forskjellige medium som jeg aldri ville fått tid til å prøve hvis jeg ikke gikk her.”
Kris føler at det å gå på Visuell kunst har utvidet synet hennes på hva hun kan få til og gjøre selv. I linjeundervisningen har elevene testet ut mange forskjellige kunstformer, noe som virkelig har vært lærerikt. Kris forteller eksempelvis at “akttegning gjorde meg bedre til å tegne over natten, for man må tenke helt annerledes. Modellen flytter seg etter 30 sekunder, så du har ikke tid til å tenke, og må bare få ned former og vinkler.”
Les mer eller søk linjen Visuell kunst her.
(Intervju: Freia Catana Aasdalen)