– På vei til å finne min egen stemme!

Vilja Antonsen har gått på Skrivekunstlinjen dette året. I tillegg var hun tillitsvalgt i studentrådet, og hadde en stor og viktig rolle i organiseringen av studentenes arrangement Åpen dag i februar.

Skrivekunsttimene har virkelig vært et høydepunkt for meg, sier Vilja. Jeg har vært interessert i litteratur hele livet mitt og på Nansenskolen ble jeg virkelig matet bra! Etter året på Skrivekunst er jeg på vei til å utvikle en stil som er min.

– Jeg tror at alle kunstnere starter med å kopiere mye av andres arbeid, og det er et stort steg å gå fra det til å finne en egen stemme. Jeg har lært så utrolig mye.

– Har du noe litterært forbilde?

– Den vietnamesisk-amerikanske poeten Ocean Vuong er et stort forbilde for meg. Han har et språk som griper deg, og er en av de mest imponerende forfatterene jeg har vært borti. Jeg har akkurat mottatt hans nyeste utgivelse, som er hans første roman. Jeg gleder meg til å lese den!

I år utmerket studentenes Åpen dag seg som særdeles velorganisert og vellykket! Du tok på deg å lage en kjøreplan for dagen, og delegerte oppgaver til alle studentene og fulgte opp underveis. Hvor har du ditt organisasjonstalent fra?

– Jeg har en lang historie i SU, og har organisert et stort antall åpne møter og arrangementer i den sammenhengen. Der fikk jeg erfaring i å skaffe innledere, kulturinnslag, pyntet lokaler, laget program og promotert i sosiale medier. Jeg var også med i fylkeselevrådet på videregående, hvor jeg var med på å organisere en stor konferanse kalt «Ung i Vestfold». Så jeg hadde organisert en del ting tidligere og trives med det.

– Jeg har heller aldri vært redd for å snakke i forsamlinger eller å ta ansvar. Det er så gøy når du får se helheten! Å arrangere Åpen dag var på mange måter lett fordi alle elevene kjente hverandre godt nok til å vite hverandres styrker og svakheter. Alle fikk oppgaver som passet dem. Det var så gøy å gå rundt på selve dagen og se at alle var der de skulle, og at det ble så bra!

– Lærte du noe nytt?

– Jeg lærte hva jeg har kapasitet til og hva jeg er kapabel til. Jeg har tidligere ikke hatt hovedansvaret for et så stort arrangement, så jeg fikk erfart hvordan jeg skal bruke det jeg kan.

– Dere måtte reise alt for tidlig fra skolen etter at regjeringen stengte alle utdanningsinstitusjoner 12. mars. Hvordan har tiden etterpå vært?

– De første to ukene trodde vi at vi skulle få komme tilbake, så det var etter vi fikk beskjed om at folkehøgskolene ikke ble åpnet igjen at det ble vanskelig. I de fleste skoleløp rekker man liksom også å bli lei, å ønske seg videre. Nansenskolen er bare ettårig, så det var allerede kort tid vi hadde sammen. Å miste den perioden vi skulle brukt på å si hade til hverandre var ganske ille, i tillegg til at vi måtte avlyse mange av høydepunktene som skulle komme mot slutten av året, som reisen til Berlin.

– Hva savner du mest?

Folkene! Jeg skikkelig ekstrovert, og liker best å ha mange rundt meg. På Nansenskolen hadde jeg alltid en skikkelig god gjeng å være rundt. Jeg savner også de små tingene, som for eks kaffepausene.

– Takk for i år Vilja! Og velkommen tilbake, enten det er på fremtidige Litteraturfestivaler eller på Nansenskolens Bokdager!