Bokdebutanter tilbake på Nansenskolen

03.11.2017

Bendik Vada, skrivelærer Hans Tarjei Skaare, Synnøve Virkesdal, Ragnhild Eskeland og Maja Siverts (foto: Margunn Årthun)

Bokdagene er over for denne gang. Blant årets debutanter som besøkte Bokdagene er hele fire av Nansenskolens tidligere studenter – alle har gått på Skrivekunstlinjen.

Maia Kjeldset Siverts med romanen Det ble en rotte på Flamme Forlag

Det er lov å le når du leser. Det er lov å le selv om du visste du burde grått. Bare boktittelen sier sitt, og her er tekster som «Det som ikke dreper deg», «Svidd skjegg», «Hvem vil klemmes» og «Den neste Vigdis Hjorth». Det er ikke logikkens lover som styrer denne debutantens språk, og det som fortelles er ganske så ustyrlig.

Synnøve Virkesdal med diktsamlingen Vadested på Jæren Forlag

«Du strekker hånden mot meg som tenker litt for lenge, som nøler mens vannet fråder.» Her er egne bilder, dikt og øyeblikkets små fortellinger om møter som blir eller uteblir, og om åpne og lukkede dører. Synnøve Virkesdal har skrevet og utgitt i mange år, men for første gang kan hun lene seg helt og holdent på et forlag…

Bendik Vada med diktsamlingen Vak på Oktober Forlag

En ung mann går over myr og myke sletter, klatrer høyt i tynn luft og ser skifer gli ut under seg. Han har nettopp forlatt kjæresten. Steggfuglen og paukene synger, og han holder fuglefjær tett til brystet. Er gudene innen rekkevidde? Hvor finnes ly? Om dette handler det i diktene som er skrevet av en 21-årig debutant på trøndersk!

Ragnhild Eskeland med romanen Føling på Pelikanen Forlag

Hovedpersonen Ragnhild har diabetes, og hun sier: «Man kan ikke bekjempe diabetes, derfor fungerer ingen krigsmetaforer i behandling. Det er ikke snakk om kamp, men om aksept. Du må akseptere din diabetes, sier legen, sier sykepleieren, sier psykologen. Som en skyldig må akseptere konsekvensene, godta sin straff. Diabetes er det kjedeligste i mitt liv.» Slik skriver Ragnhild Eskeland.

Alle fire var på debutantmøte under Bokdagene, fredag 3. november.

Galleri

Vis alle innlegg