Hvordan er det å gå på folkehøgskole i godt voksen alder, og tilbringe tiden sammen med mange unge mennesker? På Nansenskolen har vi ingen øvre aldersgrense. De fleste studentene er i 19-20-årene, men vi tar opp studenter i alle aldere. – Inspirasjon, respekt og nysgjerrighet går begge veier, sier de godt voksne studentene.
– Jeg hadde venner som gikk på folkehøgskole da de var unge, men gjorde det ikke selv, sier Jostein Otto Waage, som går på linjen Internasjonal politikk. – Jeg var litt usikker på hvordan det ville være å bo og gå på skole med så mange unge mennesker, og var forberedt på at det kunne bli utfordrende. Men erfaringen er langt over det jeg hadde forventet! På skolen er det så mange bevisste unge mennesker som liker å diskutere. De unge stiller med et nytt blikk, mens vi stiller med lenger historisk erfaring. Til sammen blir det en god kombinasjon av mange ulike tema og spennende mennesker med forskjellig livserfaring.
Leif Kagge går også på Internasjonal politikk, og er i tillegg glad i friluftsliv og bruker mye fritid ute i naturen. – Jeg savnet å sove ute, sier Leif. – Så da bygget jeg like godt en snøhule i Nansenskolens hage og flyttet ut for en periode. Nå har også noen av de yngre elevene blitt interessert i å prøve, så de har bygget flere snøhuler i hagen den siste uka, sier han.
Snøhuler med beboere er ikke et vanlig syn på Nansenskolen, men kanskje passer det ekstra godt i 2022, med tanke på at vi skal markere at det er 100 år siden Fridtjof Nansen fikk Nobelprisen?
Bente Karin Richardsen går på linjen for Visuell kunst. Hun har tidligere vært på Nansenskolen på kunstkurs og åpne møter, og kjente derfor godt til skolen fra før.
– Jeg har delvis permisjon fra jobben min dette året, så jeg jobber en dag i uken og er student resten av tiden, sier Bente. – Det var for å kunne drive mer med kunst at jeg valgte å søke Nansenskolen, og jeg trives veldig godt i kunstrommet, med en super gruppe medstudenter. Jeg har bakgrunn fra læreryrket, og det er fantastisk å kunne være student og lene seg tilbake og ta imot! Det er også spennende med både filosofi, kunsthistorie og temalørdager. Og vi har mange gjesteforelesere med brennaktuelle temaer.
– Skrivekunstlinja var viktig da jeg valgte Nansenskolen, og jeg har stor glede av skrivingen, sier Finn Lømo. Dette er hans andre år på Nansenskolen, hvor han gikk første gang i 1976/77. – De unge i dag er utrolig snille og ansvarsbevisste. Det er rørende å se hvordan de går inn for å inkludere hverandre og ta vare på hverandre.
Randi Raknes har en datter som gikk på Nansenskolen for noen år tilbake. – Det å komme hit var et stort brudd med hverdagen og livet jeg lever hjemme, sier Randi. Jeg var relativt ny pensjonist etter et liv som lærer og leder da jeg søkte meg til linjen for Visuell kunst. Jeg ble veldig positivt overrasket over studentene, som var både hyggelige og fordomsfrie og inkluderende. Selv om vi har ulike livserfaringer så er vi likeverdige i diskusjonene i timene.
Jeg vil gjerne få sagt at undervisningen er ledet av inspirerende og dyktige lærere, fortsetter Randi. I tillegg til klassemiljøet gjør dette at jeg fikk ridd av meg redselen for å jobbe kreativt igjen. Her er det åpne innfallsvinkler til kunstfagfeltene, og vi jobber individuelt og fritt med oppgavene. Internatlivet har gitt meg en erkjennelse av hvor lite en kan klare seg med i hverdagen. Vi voksne har det også hyggelig sammen som gruppe, selv om vi er forskjellige som mennesker.
Både Bente og Leif har gått på folkehøgskole da de var unge. De visste derfor litt om hva skolehverdagen innebærer, blant annet det å bo tett sammen med mange andre på internatet, og dele både skolehverdag og fritid. Bente er hjemmeboer, som vil si at hun bor hjemme men er på skolen på dagtid, mens Leif og Jostein bor på internatet.
– Det var viktig å innstille seg på å leve på en liten hybel igjen, sier Jostein. Det kan være krevende når man har blitt vant til å ha god plass, så jeg forberedte meg godt på det i forkant. – Det skulle være alt eller ingenting, legger Leif til.
– Det kan være mye lyd i skolebygningene, sier Bente. Så det kan være litt krevende for en som meg, som er litt sensitiv for lyd. Samtidig er det jo bra at folk prater og har det gøy.
– For det sosiale miljøet det er fint å at vi er flere i den samme aldersgruppa, sier Finn. – Det er viktig å være bevisst på at det vil være en viss avstand mellom de unge og oss, sier Jostein. – Men jeg tror faktisk at dette året kan bli definerende for pensjonisttilværelsen.
Leif oppsummerer: – Generelt vil jeg si at de unge pluss oss, tilsvarer at 1+1 blir mer enn 2! God dialog og interaksjon mellom engasjerte og kunnskapsrike elever, og engasjerte og kunnskapsrike lærere, avslutter han.
(10/1-2022)