Sammendrag
Hvordan er det å gå på Litteratur og idéhistorie-linjen på Nansenskolen? Hanna og Linnea forteller om året sitt.
Linnea Schmid Malkoc og Hanna Djuvstad Eidissen har gått på Litteratur og idéhistorielinjen på Nansenskolen dette året. Det var ikke åpenbart at det var her de ville havne da de søkte seg til folkehøgskole.
– Egentlig hadde vi søkt på en annen skole, sier Hanna. – Storesøsteren min anbefalte den, og siden vi visste at den var bra, søkte vi oss dit, sier Linnea. – To uker før skolestart fant vi ut at skolen måtte legges ned. Da fikk vi panikk og lette etter en ny folkehøgskole, sier Hanna. – Vi fant Nansenskolen i oversikten over alle folkehøgskolene, og tenkte at dette så veldig proft ut, sier Linnea. – Jeg var glad i norsk på videregående, og på Nansenskolen hadde de til og med Litteraturlinje. – Jeg elsker både filosofi og litteratur, sier Hanna. – Så da søkte vi, og kom inn.
Les mer om Litteratur og idéhistorie-linjen her.
– Det å begynne på folkehøgskole var en ny erfaring. Har noe overrasket dere?
– Jeg ble overrasket over hvor engasjerte lærerne var, sier Linnea. Jeg visste heller ikke at det var såpass mange fellesfag, eller hvor varierte de var. Og så var det mye aktiviteter på fritiden, som for eksempel skiturer og museumsbesøk, som var gøy. Jeg ble også overrasket over hvor glad jeg ble i Lillehammer, – jeg trodde det skulle bli kaldt og ubehagelig!
– Hvilke forfattere har det vært mest spennende å bli kjent med dette året?
– Det er flere, sier Linnea. – Etter at vi besøkte Sigrid Undsets hjem, Bjerkebæk, leste jeg Jenny, og den gjorde sterkt inntrykk. Men mitt aller største lesergjennombrudd var i lesesirkelen vi hadde med Brødrene Karamasov av Dostojevskij. Jeg likte også godt Vonneguts Slakterhus fem.
– Jeg har kjøpt flere bøker av Virginia Woolf, Knut Hamsun og Sigrid Undset, sier Hanna. – De var topp tre må jeg si!
– Har dere noen andre høydepunkt fra Nansenskolen?
– Høydepunktet for meg var nok valgfaget Grønne grep, der vi er mye ute, og lager ting av det vi finner i naturen, sier Hanna. – Så gøy og lærerikt! Et annet høydepunkt var i løpet av den første uka, da jeg innså hvor kunnskapsrike alle lærerne var, og hvordan de virkelig brant for det de lærte bort. Det ga meg tilbake lysten til å lære, som jeg mistet på videregående skole.
– Jeg husker godt det sosiale aspektet ved å lese Brødrene Karamasov, da alle satt og leste i peisestua før vi skulle ha lesesirkel, og alle satt med hodet dypt ned i romanen. Det var utrolig fint, sier Linnea. – Det var også fint å skrive om Hamsuns Pan til semesteroppgaven og særlig å snakke om oppgaven med tidligere rektor, Inge Eidsvåg.
– Er det noen bøker eller forfattere du ønsker å lese i sommer?
– Jeg ønsker å lese Brødrene Karamasov og/eller Anna Karenina, sier Hanna. De virket litt utfordrende da vi hadde dem i lesesirkel på skolen, så jeg leste ingen av dem. Men jeg angret fort på at jeg ikke leste dem da jeg kunne.
– Jeg jobber mye, sier Linnea, så det er ikke så mye tid til overs. Men jeg leser en Paolo Coelho-bok akkurat nå, Heksen fra Portebello. Jeg har også lyst til å lese Halvbroren av Saabye Christensen. Knausgårds Min kamp står også på lista.
– Hva skal dere til høsten?
– Jeg har også søkt på bachelor på Allmenn litteraturvitenskap på UiO, sier Linnea. – Jeg har fått meg hybel på St. Hanshaugen. Det gleder jeg meg til!
– Jeg skal også studere litteratur til høsten! Før Nansenskolen var jeg usikker, men etterpå visste jeg at det var det jeg ville, avslutter Hanna.
Her kan du søke Litteratur og idéhistorie-linjen.
(Intervju: Heidrun Sørlie Røhr, 19.06.2024)