Fra norskstudier til Nansenskolen

07.09.2017

Fruzcina, Jelena og Ksenia studerer norsk i tre av Europas største byer, men er nå på Nansenskolen for å praktisere språket og gå på linjen «Filosofi, Litteratur, Politikk».

-Hvordan endte dere opp på Nansenskolen?

–Vi fikk tilbud fra våre universitet om å gå et år på Nansenskolen.

Fruzsina Scherer er fra Budapest, Ungarn. Hun studerer norsk som valgfag ved universitetet, ved siden av spansk. Jelena Vojinovic studerer norsk ved universitetet i Beograd, Serbia. Ksenia Glushchenko studerer tysk og norsk i den russiske hovedstaden Moskva.

Nansenskolen har i en årrekke samarbeidet med universitetene i Beograd og Moskva, som hvert år sender en student som får stipend fra Nansenskolen. I tillegg til å lære bedre norsk, bidrar stipendiatene til utveksling av kunnskap og erfaring fra politisk sentrale land i Europa. For første gang har Nansenskolen en student fra Budapest, Ungarn. Dette er et ledd i et nytt samarbeid med ELTE-universitetet.

-Hvordan har det vært å komme fra livet i en millionby til Lillehammer?

Jeg er overrasket over hvor godt kulturtilbudet er, sier Fruzsina – med museer, kino og kjøpesenter. Dessuten er naturen utrolig pen. Men jeg savner jo storbyatmosfæren litt.

Ksenia og Jelena opplever overgangen som mindre.

-Siden jeg er fra en småby utenfor Moskva, trives jeg med småbylivet, sier Ksenia.

-Jeg er også en småbyperson, oppvokst i Montenegro, sier. Jelena. – Det kjennes mer intimt med færre folk.

-Har dere fått noen overraskelser i overgangen fra universitetet til folkehøgskolelivet?

Alle tre er enige om at det er en svært forskjellig undervisningsform.

-På universitetet er det enveiskommunikasjon, mens lærerne her på Nansenskolen åpner for diskusjon og tilbakemeldinger. Dette er virkelig annerledes enn det vi er vant til.

-Det er helt nytt for meg å bo på internat, sier Fruzsina. – Og jeg har aldri før bodd på dobbeltrom. Det er veldig hyggelig!

-Jeg var overrasket over at vi ikke skal ha noen eksamen i løpet av året. Det er en helt annerledes måte å lære på, sier Jelena. Den største overraskelsen var imidlertid festkulturen i Norge, som er helt forskjellig fra Serbia.

-Hva er målet deres med oppholdet på Nansenskolen?

Alle tre er enige om at førsteprioritet er å lære å snakke bedre norsk. De vil også bruke anledningen til å reise rundt i Norge og de andre nordiske landene.

-Jeg skal dessuten kjøpe mange norske bøker, sier Fruzsina.

-Jeg gleder meg til å slappe av uten eksamenspress, sier Ksenia.

Jelena ønsker å lære mer om norsk kultur og levemåte og den norske mentaliteten.

– Jeg opplever den som veldig annerledes, og ønsker å finne ut mer om hvordan nordmenn tenker.

Les mer om Nansenskolen her