-Det er jo drømmejobben!

Marius Emanuelsen (foto: Heidrun Sørlie Røhr)

Dette er Marius Emanuelsens første uke i jobben som ny hovedlærer på Nansenskolens skrivekunstlinje. Han har bred litteraturfaglig bakgrunn, og har med seg erfaring både som skrivelærer, litteraturviter og kritiker.

– Jeg gikk på forfatterstudiet i Bø som 19-åring, forteller Marius. I 2008 kom jeg tilbake dit som lærer, og jobbet der i fire år. I denne tiden lærte jeg at de som skriver har andre behov og stiller andre spørsmål enn det akademikerne gjør, fortsetter han.

– Det er viktig for meg at man i kunsten skal kunne finne en frihet til å gjøre det en ønsker, og denne friheten kommer man lettere til dersom man behersker det tekniske. Det er ikke nødvendigvis slik at alle som går på Skrivekunstlinjen skal bli skjønnlitterære forfattere. Men uansett tror jeg det er viktig å kunne formulere seg skriftlig slik at andre mennesker forstår det du ønsker å si. Å skrive er også en av de beste måtene man kan bli kjent med seg selv på.

– I over tjue år har jeg også jobbet som manuskonsulent for flere forlag, og har alltid likt å være involvert i andres skriveprosess. Det er gøy å komme med innspill som hjelper forfatteren med å løfte en tekst opp til et nytt nivå. Det vil alltid være noe i teksten som man selv ikke ser, men som man kan få hjelp til å se.

– Du er også utdannet litteraturviter?

– Ja, jeg kommer rett fra et år som lærer ved Nordisk litteratur ved Universitet i Oslo, og har tidligere også jobbet ved Allmenn litteratur, som er faget jeg kommer fra. Jeg har undervist i litteraturhistorie, litteraturteori og ex.fac, og liker aller best å jobbe med studenter i mindre grupper, der det er lagt opp til diskusjon og alle er trygge på hverandre. Det tror jeg det blir mye av på Nansenskolen.

– Hva var grunnen til at du søkte deg til Nansenskolen?

– Jeg kom til Nansenskolen fordi skolen har en kombinasjon av det kreative og det faglige. Her har vi en stor dannelseshorisont med kobling mellom kunst, idéhistorie, filosofi og aktuelle spørsmål i samfunnet. Samfunnet er ikke bare noe man skal stille seg i opposisjon til, men noe vi skal delta i og bygge i fellesskap.

– Hva er ditt spesialfelt?

– Det er nok Shakespeare. Jeg hadde min første store leseropplevelse som voksen da jeg leste Hamlet som student i Litteraturvitenskap. Jeg ble slått av hvor lett det var å kjenne seg igjen i dette 400 år gamle skuespillet. Det kjentes veldig nært og samtidig veldig fjernt. Den kombinasjonen fascinerer meg og er nok en fellesnevner for den kunsten jeg liker.

– Jeg fant noe hos Shakespeare som jeg mener viser kunsten på sitt beste: Du opplever at det angår deg – selv om det også er helt annerledes enn deg. Det er en dobbelthet der – du er åpenbart ikke i den opprinnelige målgruppen for litteraturen, men den snakker til deg likevel.

– Jeg tror det er ved å ta innover seg den dobbeltheten at man vokser som menneske. Kanskje kan man sammenligne det med ekte kjærlighet mellom mennesker – du ser noe i den andre som både minner om deg selv og som likevel er så helt forskjellig – og du må komme det i møte.

– Er det noe du brenner for utenom det litteraturfaglige?

– Jeg er glad i musikk, og har jobbet som musikkritiker – av ren interesse. Jeg er særlig glad i hiphop og afrikansk og karibisk popmusikk. Så er noe jeg har lyst til å dele med studentene!