– Delikat, smakfull og næringsrik mat!

At maten på Nansenskolen ser fristende og innbydende ut, er viktig, mener kjøkken- og internatleder Heidi Mathisen. Hun har hovedansvaret for Nansenskolens kjøkken.

– Hva er det viktigste for dere som lager mat på Nansenskolen?
– Det er flere ting, sier Heidi. – For det første er vi opptatt av at maten skal være ernæringsmessig riktig sammensatt. Det har mye å si for at studenter kan fungere best mulig gjennom skolehverdagen. Vi lager maten fra fra bunnen av. Da vet vi hva den inneholder, og at det er minst mulig tilsetningsstoffer i maten vår.

– Det er også viktig å ha variert kost. Vi prøver stadig nye oppskrifter, og er opptatt av å fornye oss og utvikle oss. Vi har ansatt to nye kokker de siste årene, noe som gir studentene enda mer variasjon enn tidligere. Vi har hver våre spesialiteter som kommer studentene til gode.

– Har studentene noen favoritter?
– Veldig mange gir ros for det hjemmebakte brødet, og særlig når vi har nybakt brød eller focaccia ved siden av middagen. De er også veldig glade i pastaretter av ulike slag! I helgene prøver vi å gi det lille ekstra, med deilig søndagsmiddag med dessert.

– Hva tenker du om forholdet mellom mat, miljø og rettferdig handel?
Vi er sertifisert Fairtrade-skole, svarer Heidi. Når det gjelder miljø og klima, synes jeg det er viktig at unge mennesker blir presentert for god og næringsrik mat som ikke inneholder kjøtt eller fisk. Vi har derfor to rene vegetardager hver uke. Til alle middager serverer vi minst en vegetarrett som alle kan smake på, i tillegg til kjøtt eller fisk.

De siste årene har Heidi gradvis innført mer vegetarmat på skolen, og har fått bare positive reaksjoner på det, både fra studenter og ansatte.

– Betaler vegetarianere eller veganere mer for maten?
Nei, det koster ikke mer å spise vegansk eller vegetarisk på Nansenskolen, sier Heidi. – For det første ønsker vi at studentene skal velge mat som er bedre for miljø, klima og deres egen helse. Dessuten er vegetarmat rimeligere enn kjøtt, i hvert fall for oss som lager maten fra bunnen av, avslutter Heidi.

Vurderer du å ta et år på Nansenskolen? Les mer om søknad og opptak